Μετά την Ρουμανία και την Βουλγαρία, έρχεται σήμερα η σειρά της Ελλάδος να λάβει λιγότερες κατά 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ποσότητες σε σχέση με τον προγραμματισμό της χώρας, δίχως πάντως να δημιουργούνται προβλήματα με τους καταναλωτές. Το ζήτημα της ρωσοουκρανικής διαμάχης απασχολεί όλο και πιο έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την Ρουμανία και την Βουλγαρία, έρχεται σήμερα η σειρά της Ελλάδος να λάβει λιγότερες κατά 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ποσότητες σε σχέση με τον προγραμματισμό της χώρας, δίχως πάντως να δημιουργούνται προβλήματα με τους καταναλωτές. Το ζήτημα της ρωσοουκρανικής διαμάχης απασχολεί όλο και πιο έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περί τα 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου λιγότερα σε σχέση με τις προγραμματισμένες ποσότητες θα λάβει σήμερα η Ελλάδα από την Ρωσία, μέσω των συστημάτων μεταφοράς της Ουκρανίας και της Βουλγαρίας, ως αποτέλεσμα του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί μετά την διακοπή των εμπoρικών συνομιλιών ανάμεσα στην Gazprom και στη Naftogaz και την διακοπή της ροής αερίου προς την Ουκρανία.

Επίσημη ενημέρωση υπήρξε προς την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) από τις αρμόδιες ρωσικές αρχές σε μία εξέλιξη που έρχεται ως συνέχεια των κατά 30% περιορισμών στην ροή αερίου προς Ρουμανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ioan Rus, διευθυντή της Transgaz, και της μείωσης των ποσοτήτων που λαμβάνει και η Βουλγαρία, με βάση τις δηλώσεις στο πρακτορείο novinite του Dimitar Gogov, διευθυντή της Bulgargaz.

Προβλήματα που εστιάζονται στην χαμηλότερη πίεση αντιμετωπίζει και το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ουγγαρία, ενώ διανομείς όπως η Ε.ΟΝ, η RWE και η OMV δεν διαπιστώνουν ακόμη προβλήματα.

Πάντως, ζήτημα με την κάλυψη των εγχώριων καταναλωτών δεν προκύπτει, σύμφωνα με πληροφόρηση από αρμόδιες πηγές της ΔΕΠΑ, καθώς η ζήτηση είναι σημαντική μειωμένη σε σχέση με τα προ ολίγων μηνών επίπεδα.
Συγκεκριμένα, για σήμερα ο προγραμματισμός αναφέρεται σε εκτιμώμενη κατανάλωση της τάξης των 9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, όταν η εγχώρια αγορά έχει προσεγγίσει και τα 15 εκατομμύρια κυβικά ημερησίως.

Στην μείωση της κατανάλωσης έχει συμβάλει τόσο η προσπάθεια της ΔΕΗ να περιορίσει, για λόγους κόστους, την χρήση φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρισμού, όσο και το γεγονός ότι μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού καύσεως φυσικού αερίου, όπως της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης και της Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι, εξαιτίας βλαβών, εκτός λειτουργίας.

Τα 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα της σημερινής κατανάλωσης υπερκαλύπτονται, σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, καθώς περί τα 4 εκατ. θα δοθούν από την Ρωσία, μέσω Βουλγαρίας, άλλα τόσα θα προέρχονται από τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού Αερίου, με προέλευση την Αλγερία και την spot αγορά, ενώ περί τα 2 εκατομμύρια κυβικά λαμβάνει κάθε μέρα η χώρα μας από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του TGI, του ελληνοτουρκικού αγωγού.

«Ακόμη κι αν διακοπτόταν τελείως η ροή αερίου προς την χώρα μας, θα έπρεπε να περάσουν περί τις δύο εβδομάδες για να απαιτηθούν περικοπές σε κάποιους βιομηχανικούς καταναλωτές», αναφέρεται χαρακτηριστικά από αρμόδιες πηγές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Ρωσία έχει δρομολογήσει την αύξηση της ροής φυσικού αερίου από άλλους, εκτός Ουκρανίας δρόμους, όπως η Λευκορωσία αλλά και η Τουρκία, μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Blue Stream. Οπότε, θεωρητικά τουλάχιστον, υφίσταται το ενδεχόμενο τροφοδοσίας της χώρας μας με ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού TGI. 

Με δεδομένο πάντως ότι το 25% των ποσοτήτων που χρειάζεται η Ευρώπη προέρχεται από την Gazprom και το 80% αυτών διακινείται μέσω Ουκρανίας, αναδεικνύει την σοβαρότητα του ζητήματος. Πόσο μάλλον που Gazprom και Naftogaz απέχουν πλέον… παρασάγγας ως προς την τιμή που η κάθε μία θεωρεί λογική για μία νέα εμπορική συμφωνία, αφού οι Ρώσοι, δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου Αλεξέι Μίλερ, κάνουν λόγο για 450 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, οι δε Ουκρανοί, δια του Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι, εκπροσώπου της ουκρανικής εταιρείας, μιλούν για λιγότερο από τα μισά… 

Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Τσεχία, η οποία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και παράλληλα προς τι αμοιβαίες δηλώσεις για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης δεν έλειπαν και οι τοποθετήσεις περί κλοπής 25 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ημερησίως, που προβλέπονται για τις ευρωπαϊκές καταναλώσεις, από την μια, και περί προπαγάνδας της Μόσχας, ώστε οι Ευρωπαίοι να πέσουν την Ουκρανία για άμεση εμπορική συμφωνία, από την άλλη.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα μεταξύ των Πρέσβεων των χωρών μελών της Ε.Ε. που απαρτίζουν την μόνιμη αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλεί χτες επισήμως «για επείγουσα επίλυση της εμπορικής διαφοράς στην προμήθεια φυσικού αερίου από την Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία και για άμεση επανατροφοδότηση των χωρών μελών της Ε.Ε. με πλήρεις ποσότητες»…