Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ διεκόπη τη νύχτα, ανακοίνωσε πριν από λίγο το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας. "Η παροχή διεκόπη στις 3.30 το πρωί", ανακοίνωσε το υπουργείο. "Βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης".

 Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ διεκόπη τη νύχτα, ανακοίνωσε πριν από λίγο το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας.  "Η παροχή διεκόπη στις 3.30 το πρωί", ανακοίνωσε το υπουργείο. "Βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης".

 Μετά τη διακοπή παροχής αερίου, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων, υπό την προεδρία της αρμόδιας υφυπουργού, Γαλίνα Τόσεβα, και με κύριο θέμα την ανάλυση των νέων δεδομένων και την παράθεση των δυνατοτήτων των μεγάλων καταναλωτών αερίου να χρησιμοποιούν άλλα καύσιμα.

Το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομικών κάλεσε όλους τους μεγάλους καταναλωτές να περιορίσουν στο ελάχιστο την χρήση του αερίου και, κατά το δυνατόν, να καταφύγουν σε χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Η άντληση αερίου από τα αποθέματα στην υπόγεια αποθήκη «Τσίρεν» στη Βόρεια Βουλγαρία αυξήθηκε στο επίπεδο των 4,3 εκατομμύριων κυβικών μέτρων ανά εικοσιτετράωρο, με σκοπό να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

«Τα αποθέματα στη μόνη υπόγεια αποθήκη της Βουλγαρίας μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για μερικές μέρες και μόνο στα δεδομένα πλήρους διακοπής της προμήθειας του αερίου», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού «Μπουλγάργκαζ», Δημήταρ Γώγοφ, ο οποίος αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσες ακριβώς θα είναι αυτές οι «μερικές μέρες».

«Ως στιγμής, ο βουλγάρικος οργανισμός δεν έχει λάβει απάντηση στα επείγοντα μηνύματα, τα οποία έστειλε στο ρώσο προμηθευτή «Γκάζπρομ», σχετικά με τις προθέσεις του και τις άμεσες προοπτικές αποκατάστασης της παροχής αερίου», κοινοποίησε ο Βούλγαρος αξιωματούχος σε έκτακτη συνέντευξη στη Σόφια, νωρίς το πρωί.

 Η διακοπή της παροχής του αερίου αποτελεί συνέπεια της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και έγινε κεντρικό θέμα των βουλγάρικων μαζικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία εστιάζουν στην υπαρκτή απειλή για διακοπή, προσωρινή ή μη, της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης στη Σόφια και σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας.

 Σύμφωνα με τον βουλγαρικό Τύπο, πρόκειται για εφιαλτικό σενάριο, ενδεχόμενη υλοποίηση του οποίου μπορεί να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες Βούλγαρους στο έλεος του πολικού ψύχους στη χώρα τις τελευταίες μέρες, καθώς οι ειδικευμένοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί που παράγουν το ζεστό νερό και τον ατμό για το κύριο σύστημα θέρμανσης, το οποίο ζεσταίνει τις μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας το χειμώνα, χρειάζονται μεταβατική περίοδο τριών - τεσσάρων ημερών, προκειμένου να προσαρμοστούν στη χρήση βιομηχανικού πετρελαίου ή άλλων καυσίμων.

  Παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας

 Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Μίχαελ Γκλος ζήτησε σήμερα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.

 Ο Γκλος θα δεχθεί σήμερα τον αντιπρόεδρο της Γκαζπρόμ Αλεξάντερ Μεντβέντεφ που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στον ρωσικό όμιλο, με τον Μεντβέντεφ θα συναντηθεί πιθανότατα σήμερα στο Βερολίνο και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Δεν πρόκειται για μια πολιτική αντιπαράθεση δύο χωρών", δήλωσε ο Γκλος σε συνέντευξή του στη Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ. "Εδώ υπάρχουν σημαντικά εμπορικά συμφέροντα".

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ συγκάλεσε για το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα. Η Βουλγαρία εξαρτάται κατά 92% από τη Ρωσία για τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο.

Στη Βιέννη, ο όμιλος OMV ανακοίνωσε ότι μόνο το 10% του προβλεπόμενου ρωσικού φυσικού αερίου παραδόθηκε σήμερα το πρωί στην Αυστρία.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)