Μείωση της τάξεως του 15% παρατηρείται στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, σύμφωνα με την υφυπουργό Ενέργειας της χώρας, Γαλίνα Τόσεβα. Η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά «απειλή» για τη βουλγαρική οικονομία, δεδομένου ότι ο δημόσιος οργανισμός Bulgargaz διαθέτει αποθέματα αερίου στην υπόγεια αποθήκη Τσίρεν στα βόρεια της χώρας.

Μείωση της τάξεως του 15% παρατηρείται στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, σύμφωνα με την υφυπουργό Ενέργειας της χώρας, Γαλίνα Τόσεβα.

Η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά «απειλή» για τη βουλγαρική οικονομία, δεδομένου ότι ο δημόσιος οργανισμός Bulgargaz διαθέτει αποθέματα αερίου στην υπόγεια αποθήκη Τσίρεν στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με την κ. Τόσεβα, πάντως, η Σόφια καταβάλει προσπάθειες για εξομάλυνση της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου. Η υφυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η βουλγαρική πλευρά να ζητήσει αποζημίωση για τη μείωση των παραδόσεων, όπως προβλέπει η συμφωνία της βουλγάρικης Bulgargaz με τη ρωσική Gazprom.

«Το σημείο παραλαβής του αερίου εκ μέρους της Βουλγαρίας είναι τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία. Καταστήσαμε σαφές στους Ρώσους εταίρους μας, ότι τα προβλήματα πέρα από το σημείο αυτό δεν μας αφορούν. Είναι δική τους υποχρέωση να εξασφαλίσουν ομαλή ροή του αερίου, όπως προβλέπει το συμβόλαιο μας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του αρμόδιου δημόσιου οργανισμού της Βουλγαρίας, Ντιμίταρ Γκόγοφ, σύμφωνα με τον οποίο, η Bulgargaz διαθέτει αποθέματα αερίου για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών τουλάχιστον για ένα μήνα, παρά τις μειωμένες παραδόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα για τη Βουλγαρία και την Ευρώπη ως συνέπεια του «πόλεμου του αερίου» μεταξύ της Μόσχας και του Κίεβου είναι κεντρικό θέμα των βουλγάρικων ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή, μειωμένες εμφανίζονται και οι ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, που εισάγονται στη ρουμανική αγορά, με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Αντριάν Βιντεάνου να διευκρινίζει ότι η Ρουμανία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στη ροή ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι ποσότητες ρωσικού αερίου, που εισάγονται στη Ρουμανία, μειώθηκαν κατά 3,1 εκατ. κυβικά μέτρα, έναντι συνολικών εισαγωγών 7,1 εκατ. κυβικών μέτρων. Η μείωση των ρωσικών εισαγωγών, αντιμετωπίζεται με τις ποσότητες που έχουν αποθηκευτεί στις εγκαταστάσεις της Romgaz.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων μείωσης της κατανάλωσης, η Petrom αποφάσισε να κλείσει τη μονάδα Doljchim Combine, η οποία καταναλώνει 1,2 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως, προκειμένου οι ποσότητες αυτές να διατεθούν στη δημόσια κατανάλωση.