Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον ενεργειακό τομέα επέβαλε χθες η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Σλοβακίας SPP, μετά την πτώση της παροχής ρωσικού αερίου κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά 70%. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν περιορισμοί, αλλά δεν αποκλείονται για τους βιομηχανικούς πελάτες, από αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σεμπάστιαν Γιότσεμ, πρόεδρος του διευθυντηρίου της μονάδας διανομής του ομίλου, SPP Distribucia.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον ενεργειακό τομέα επέβαλε χθες η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Σλοβακίας SPP, μετά την πτώση της παροχής ρωσικού αερίου κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά 70%.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν περιορισμοί, αλλά δεν αποκλείονται για τους βιομηχανικούς πελάτες, από αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σεμπάστιαν Γιότσεμ, πρόεδρος του διευθυντηρίου της μονάδας διανομής του ομίλου, SPP Distribucia.

Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία, η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου έφθανε μόλις το 10% της συνήθους παροχής, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πετρελαϊκού ομίλου Eni στο τηλεοπτικό κανάλι Sky 24.

«Στις 10 η ώρα σήμερα το πρωί δεν λαμβάναμε παρά το 10% των ποσοτήτων που λαμβάνουμε συνήθως», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας πως το ρωσικό φυσικό αέριο καλύπτει το 30% του συνολικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα.

Στη Γαλλία, η παροχή φυσικού αερίου από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom μειώθηκε σήμερα περισσότερο από 70%, σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα, ανακοίνωσε η GDF Suez.

«Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της παροχής φυσικού αερίου στο σύνολο των πελατών της GDF Suez στη Γαλλία και την Ευρώπη», προσθέτει ο γαλλο-βελγικός όμιλος σε χθεσινή του ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του εφοδιασμού του ομίλου GDF Suez στην Ευρώπη.