Μεταξύ 1ης Απριλίου και 31ης Δεκεμβρίου 2008, η Alstom, η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, σύναψε συμφωνίες για παραγγελίες αξίας €21.5 δις, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου οικονομικού έτους. Οι πωλήσεις, στα €13.5 δις σημείωσαν επίσης άνοδο, κατά 12%.

Μεταξύ 1ης Απριλίου και 31ης Δεκεμβρίου 2008, η Alstom, η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, σύναψε συμφωνίες για παραγγελίες αξίας €21.5 δις, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου οικονομικού έτους. Οι πωλήσεις, στα €13.5 δις σημείωσαν επίσης άνοδο, κατά 12%.

Οι ληφθείσες παραγγελίες του τρίτου τριμήνου του οικονομικού έτους 2008/09, αξίας €6.1δις ήταν αρκετά ικανοποιητικές. Οι ληφθείσες παραγγελίες του τομέα Power Systems ήταν σταθερές, καθώς εκκρεμούσαν παραγγελίες από πρώτερες συμφωνίες, οι οποίες εδόθησαν. Οι τομείς του Power service και Transport κατέγραψαν υψηλά επίπεδα σε ληφθείσες παραγγελίες.

Οι πωλήσεις στο τρίτο τρίμηνο του οικ. έτους 2008/09 ανήλθαν στα €4.6δις, αυξημένες κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Το σύνολο των ανεκτέλεστων παραγγελιών έφτασε τα €47δις στις 31 Δεκεμβρίου 2008, που αντιστοιχεί σε πωλήσεις 32 μηνών.

«Κατόπιν του πρώτου εξαμήνου, που ήταν πολύ καλό, το τρίτο τρίμηνο του 2008/09 ήταν πολύ ικανοποιητικό όσον αφορά την εμπορική δραστηριότητα, που απεικονίζεται στο 1.3 στον δείκτη καταγραφής της τάσης πωλήσεων της εταιρείας. Σε ληφθείσες παραγγελίες, η Power Systems εξασφάλισε ικανοποιητικό επίπεδο ενώ η Power Service και η Transport συνέχισαν μια δυναμική ανάπτυξη. Η σταδιακή παράδοση των πολύ υψηλών ανεκτέλεστων παραγγελιών ώθησε την ανάπτυξη των πωλήσεων σε διψήφιο αριθμό  Η μακρόχρονη προοπτική των αγορών, στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, παραμένει ευνοϊκή. Βραχυπρόθεσμα, η ζήτηση των τομέων Transport και Power Service αναμένεται να μείνει σταθερή, ενώ η αγορά της Power Systems αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιες καθυστερήσεις σε έργα, δεδομένης της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις της αγοράς και να προσαρμοζόμαστε ακολούθως», δήλωσε ο Patrick Kron, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom.

Ανασκόπηση Τομέων

Power Systems

Οι ληφθείσες παραγγελίες για την Power Systems ήταν €10.2δις για τους πρώτους εννέα μήνες του 2008/09, στο ίδιο υψηλό επίπεδο που κυμάνθηκαν στην αντίστοιχη περίοδο το 2007/08.

Με €2.5δις σε ληφθείσες παραγγελίες, το τρίτο τρίμηνο του 2008/09, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας. Η Power Systems σύναψε συμφωνίες για παραγγελίες αρκετά σημαντικές: σταθμούς παραγωγής ηλεκτρ. ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με αέριο συμπεριλαμβανομένων και 5 αεροστροβίλων στην Ολλανδία, την Ισπανία και την Αρμενία καθώς και ένα εξοπλιστικό έργο, ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής της Βραζιλίας, ενός υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο San Antonio, αξίας €500 εκατ.

Για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, οι €6.5δις Πωλήσεις σημείωσαν σημαντική άνοδο (+22% ή +17% σε οργανική βάση), ενισχυμένες από τον όγκο σε ληφθείσες παραγγελίες των περασμένων μηνών.

Power Service

Για τους πρώτους εννέα μήνες του 2008/09, οι Παραγγελίες παρέμειναν υψηλά, στα €3.9δις, αυξημένες κατά 14% σε πραγματική βάση (+16% σε οργανική βάση) σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2007/08.

Οι ληφθείσες παραγγελίες του τρίτου τριμήνου του 2008/09 (€1.4δις) περιελάμβαναν τρείς συμβάσεις λειτουργίας και συντήρησης στην Αλγερία, την Ολλανδία και την Ισπανία, εκ των οποίων οι δύο πρώτες αρκετά υψηλές λόγω της διάρκειας των συμβάσεων, αλλά και με αρκετά μικρής και μεσαίας κλίμακας έργα.

Οι €2.9δις Πωλήσεις, των εννέα μηνών του 2008/09 σημείωσαν πρόοδο, με αύξηση της τάξης του 9% (12% ε οργανική βάση*).

Transport

Για τους πρώτους εννέα μήνες του 2008/09, οι Παραγγελίες ανήλθαν στα €7.4δις αυξημένες κατά 20% (+22% σε οργανική βάση) σε σχέση με τα ήδη υψηλά επίπεδα της ιδίας περιόδου του 2007/08.

Οι ληφθείσες παραγγελίες του τρίτου τριμήνου ανήλθαν στα €2.2δις, αυξημένες κατά 61% με σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2007/08, και αφορούσαν κυρίως συμβάσεις συντήρησης του AGV στην Ιταλία, αμαξοστοιχιών μετρό στις ΗΠΑ και τράμ στην Αλγερία.

Οι Πωλήσεις ύψους €4δις, για τους εννέα μήνες του 2008/09 δείχνουν μια μέτρια ανάπτυξη σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2007/08. Ωστόσο αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς εκκρεμούν πολλές ληφθείσες παραγγελίες να παραδοθούν στο τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους.

Κύριες εξελίξεις του τρίτου τριμήνου

Στις 10 Νοεμβρίου 2008, η Alstom και η Bharat Forge ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συμπράξουν σε Κοινοπραξία στην Ινδία, που θα δύναται να διαχειρίζεται ολοκληρωμένες εργασίες, από την μηχανολογία και την κατασκευή εως την πώληση εξειδικευμένου προς χρήση σε νησί, εξοπλισμού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2008, η Alstom και η PGE Elektrownia Belchatow SA υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την ανάπτυξη και χρήση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα στο σταθμό παραγωγής ενέργειας στο Belchatow της Πολωνίας.

Οικονομική Κατάσταση

Δεδομένου του μεγάλου όγκου σε ανεκτέλεστο παραγγελιών στο τέλος Δεκεμβρίου 2008, η Alstom συνεχίζει να ευνοείται από μια σταθερή οικονομική βάση. Ο όμιλος επιβεβαιώνει ότι το Λειτουργικό κέρδος αναμένεται να φτάσει στο 9% περίπου, τον Μάρτιο 2010, με Λειτουργικό κέρδος για τους ενεργειακούς τομείς μεταξύ 10% και 11% και για τον τομέα Transport, μεταξύ 7% και 8%.