Αρνητικό εμφανίζεται πλέον το υπουργείο Ανάπτυξης ως προς την προοπτική της εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ενέργειας με την χρήση λιθάνθρακα στην Ελλάδα. Προτεραιότητα η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ο λιθάνθρακας, όπως και η χρήση πυρηνικής ενέργειας, δεν είναι στις προτεραιότητες της νέου υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ως ενήμερος, δε, για την εξέλιξη φέρεται και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος, με τον οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης έχει ήδη συναντηθεί δύο φορές, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Η ΔΕΗ έχει συμπεριλάβει στο επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2009-2014 την κατασκευή δύο εργοστασίων παραγωγής ενέργειας καύσεως λιθάνθρακα στο Αλιβέρι και στη Λάρυμνα. Ήδη οι τοπικές αντιδράσεις είναι σημαντικές.
Άδεια παραγωγής από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει λάβει για μονάδα στην Βοιωτία και η Endesa Ελλάς, ενώ ανάλογα σχέδια έχουν δρομολογηθεί από τον όμιλο ΓΕΚ/Τέρνα στο Μαντούδι αλλά και από την ιταλική Edison στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
Για την αλλαγή πλεύσης στο συγκεκριμένο κομμάτι της ενεργειακής πολιτικής θα ενημερωθεί προσεχώς από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, το οποίο στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό (σ.σ. έως το 2020) της χώρας, είχε μιλήσει για λελογισμένη παρουσία του εισαγόμενου καυσίμου στο ενεργειακό ισοζύγιο, παραπέμποντας στην δημιουργία μίας ή δύο μονάδων παραγωγής.
Σε σχέση, πάντως, με τον λιγνίτη, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι ως εγχώριο καύσιμο θα πρέπει να στηριχθεί, πάντα, βεβαίως, χωρίς να παραβιάζονται βασικές αρχές της κοινοτικής νομοθεσίας.
Η ΔΕΗ ήδη έχει εκπονήσει σχέδια για την κατασκευή νέων εργοστασίων στην Φλώρινα και στην Πτολεμαϊδα, ενώ πρόσφατα έλαβε άδεια από το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ήρων του ομίλου ΓΕΚ/Τέρνα για την κατασκευή στην Φλώρινα της πρώτης ιδιωτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού με την χρήση λιγνίτη.
Ως πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Aνάπτυξης αναδεικνύεται πλέον η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τομέας στον οποίο η χώρα βρίσκεται μάλλον σε κομβικό σημείο.
Και αυτό γιατί μπορεί την τελευταία διετία η ένταξη στο διασυνδεδεμένο σύστημα ισχύος από αιολικά πάρκα να έχει αποδειχθεί ότι βαίνει ελαφρώς μειούμενη, από τα137 μεγαβάτ του 2006, στα 125 μεγαβάτ το 2007 και στα 114 μεγαβάτ πέρσι.
Αλλά με βάση τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σε λειτουργία είναι ήδη 1.038 μεγαβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα ενώ με άδεια εγκατάστασης, δηλαδή χρονικά πολύ κοντά στην ένταξή τους, είναι άλλα 1176 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.