Αντιδράσεις προκαλεί η απόφασις του υπουργού Αναπτύξεως κ. Κ. Χατζηδάκη να θέση περιορισμούς στον τρόπο παραγωγής ενέργειας, αποκλείοντας τεχνολογίες που θεωρούνται περισσότερο ρυπαρές σε σχέσι με κάποιες άλλες.
Kρατώντας αποστάσεις από την πολιτική των προκατόχων του ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως η Κυβέρνησις δεν θα προχωρήσει τελικά στην έγκρισι επενδυτικών προγραμμάτων που σχετίζονται με την ίδρυση μονάδων λιθάνθρακα. Μάλιστα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ενεργειακού Σχεδιασμού να προτείνει εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας, ώστε να αναπληρωθεί επαρκώς το κενό στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Θόδωρος Πανάγος, από το βήμα εκδηλώσεως του ΕΒΕΑ με θέμα «Η σημερινή θέσι και μέλλον της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα», παρενέβη στην δημόσια συζήτηση, εκφράζοντας την αντίθεσι της Ανεξάρτητης Αρχής στην απόφασι του υπουργείου Αναπτύξεως.
Το στέλεχος της ΡΑΕ εξέφρασε την άποψι πως «κάθε Πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της δεν μπορεί να αποδέχεται την δαιμονοποίησι κάποιων μορφών ενέργειας. Σημείωσε δε ότι η Ελλάς παρουσιάζει ετησίως έλλειμμα ενέργειας, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από το φυσικό αέριο ή τις εισαγωγές ρεύματος.
Σε ότι αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο κ. Πανάγος σημείωσε τις σθεναρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, τονίζοντας πως περίπου ένα στα δυο έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν υλοποιείται ή καθυστερεί εξαιτίας των έντονων διαφωνιών.
Ο Πρόεδρος του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) Δρ. Ευάγγ. Λεκατσάς τοποθετήθηκε στο ζήτημα, επισημαίνοντας την ανάγκη ανευρέσεως εφεδρειών ηλεκτρικής ισχύος. Ο κ. Λεκατσάς δήλωσε πως το υφιστάμενο σύστημα ηλεκτροδοτήσεως απαιτεί φορτίο 7.500 μεγαβάτ κατά μέσον όρο, αλλά τους θερινούς μήνες απαιτεί ακόμη και 10.000 μεγαβάτ. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε πως το πρόβλημα της θερινής αιχμής θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με εφεδρεία ισχύος.
(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ", 12/02/2009)