Σε €390,2 εκατομμύρια διαμορφώνονται τα καθαρά κέρδη της Iberdrola Renovables για το 2008, παρουσιάζοντας αύξηση 3,3 φορές, χάρη στις επενδύσεις και την διεθνή επέκταση της εταιρείας. Η Iberdrola Renovables αποτελεί την έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία στο IBEX 35 βάσει της κεφαλαιοποίησης και την μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία στον κλάδο της αιολικής ενέργειας.

Σε €390,2 εκατομμύρια διαμορφώνονται τα καθαρά κέρδη της Iberdrola Renovables για το 2008, παρουσιάζοντας αύξηση 3,3 φορές, χάρη στις επενδύσεις και την διεθνή επέκταση της εταιρείας. Η Iberdrola Renovables αποτελεί την έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία στο IBEX 35 βάσει της κεφαλαιοποίησης και την μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία στον κλάδο της αιολικής ενέργειας.

Με την εγκατεστημένη της ισχύ να ανέρχεται σε 9.302 MW, η Iberdrola Renovables, σύμφωνα με την New Energy Finance, ενισχύει την ηγετική θέση του Ομίλου στον κλάδο. Η εταιρεία , η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των ΑΠΕ, επένδυσε ποσό €3,803 δισεκατομμύρια τη προηγούμενη χρήση, επιτυγχάνοντας ευρύτερη γεωγραφική διασπορά των περιουσιακών της στοιχείων, ενώ η προηγούμενη εγκατεστημένη ισχύ ανερχόταν σε 2.204 MW

Φέτος, η Iberdrola Renovables θα διανείμει το πρώτο της μέρισμα, το οποίο ανέρχεται σε 2,5 λεπτά του ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2008, και το οποίο ανέρχεται σε 27% επί των κερδών. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το Δεκέμβρη του 2007, είχε δεσμευθεί για διανομή μερίσματος ίσο με το 20% - 25% των κερδών του 2008. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διπλασιάστηκαν έναντι του 2007 και ανήλθαν σε €1,185 δισεκατομμύρια, με σχεδόν τα μισά από αυτά να προέρχονται από δραστηριότητες εκτός Ισπανίας.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν κατά 104,5% και ανήλθαν στα €709,6 εκατομμύρια, ενώ το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 97% και διαμορφώθηκε στα €1,621 δισεκατομμύρια.

Τα σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας και ο σημαντικός αριθμός των απασχολούμενων κεφαλαίων εν λειτουργία (€20,216 δισεκατομμύρια, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως), αποφέρουν στην εταιρεία σημαντικές ροές κεφαλαίων (+153% στα €873.3 εκατομμύρια). Επιπροσθέτως, ο δανεισμός της εταιρείας ανήλθε το 2008 στο 22,4%, υπογραμμίζοντας την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση της.

Παράλληλα, τo 2008 η Iberdrola Renovables ενίσχυσε τη γεωγραφική διασπορά των περιουσιακών της στοιχείων τα οποία κατανέμονται κατά 52% στη Ισπανία, 31% στις ΗΠΑ, 7% στη Βρετανία και κατά 10% στις υπόλοιπες χώρες και κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλύπτοντας έτσι όλους τους τεθέντες στόχους, η συγκεκριμένη εταιρεία, με παρουσία σε 23 χώρες η εταιρία αύξησε την παραγωγή της τον περασμένο χρόνο κατά 71,1% στα 17.000 GWh, το οποίο ισοδυναμεί με 7,5 εκατομμύρια τόνους λιγότερο CO2.

Το σύνολο των έργων που η εταιρεία έχει υπό ανάπτυξη, ανήλθε στο τέλος του χρόνου σε 55.117 MW (περιλαμβανομένων και 10.000 MW από τη Gamesa προς κοινοπραξίες ενόψει της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ της Iberdrola Renovables και της Gamesa Energía), τα περισσότερα στον κλάδο. Από αυτά 41% αφορούν τις ΗΠΑ, 24,6% την Ισπανία, 9,6% τη Μ. Βρετανία και 24,7% τις υπόλοιπες χώρες.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, στην προηγούμενη χρήση εγκαινιάστηκε το συγκρότημα αιολικών πάρκων El Marquesado (Granada), το μεγαλύτερο στην Ανδαλουσία, ξεκίνησε η λειτουργία του Klondike III ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Αμερικανική ήπειρο, και της ανατέθηκε η κατασκευή του πρώτου σημαντήρα στις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ενεργειακής δυνατότητας κυμάτων της Santoña.

Παράλληλα, ευνοϊκό περιβάλλον διαμορφώνεται για την η Iberdrola Renovables από τις θετικές εξελίξεις του ρυθμιστικού πλαισίου για τις ΑΠΕ και της θετικής αντιμετώπισης από το περιβάλλον σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Όσον αφορά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το σχέδιο οικονομικών κινήτρων το οποίο προωθείται αυτή τη στιγμή από το Κογκρέσο περιλαμβάνει μέτρα όπως επιστροφή φόρου παραγωγής (PTCs) και τη μετατροπή του σε φορολογικές ελαφρύνσεις από επενδύσεις (ITCs), καθώς και μεγάλη κρατική ενίσχυση του κλάδου.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η προτεινόμενη ευρωπαϊκή οδηγία περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους για την μείωση των εκπομπών ρύπων το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας των χωρών καθώς και στην σταθεροποίηση του κόστους των καυσίμων. Αυτό αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα για την μακροχρόνια ανάπτυξη της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ισπανία, η οποία πρέπει να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή αυτή οδηγία στη δικιά της νομοθεσία ήδη επεξεργάζεται το νόμο περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το 2009 η Iberdrola Renovables προγραμματίζει την κατασκευή νέων μεγάλων έργων. Μεταξύ άλλων, το αιολικό πάρκο Whitelee στη Σκοτία (το μεγαλύτερο στην Ευρώπη) το οποίο θα ξεκινήσει την λειτουργία του με ετήσια εγκατεστημένη ισχύ 322 MW, καθώς επίσης και τις ηλιακές θερμικές εγκαταστάσεις στο Puertollano (Ciudad Real) και το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στο Corduentes (Guadalajara). Επιπλέον, στόχος της εταιρείας είναι η εγκατεστημένη ισχύς της να ξεπεράσει τα 10.000 MW.