Μεγάλα κέρδη που θα υπερβαίνουν ακόμη και τις αρχικές προβλέψεις αναμένεται να σημειώσει το 2009 η ΔΕΗ, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων και αναλυτών της αγοράς. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Επιχείρησης σημειώνει συνεχή άνοδο – μόνο εχθές η αξία της αυξήθηκε κατά 3,87%.
Τράπεζες όπως η Deutsche Bank, η οποία θεωρεί ότι το τρέχον έτος εκτιμά θα είναι τελικά πιο κερδοφόρο από ό,τι αρχικά αναμενόταν ή η Eurobank η οποία πιστεύει ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα φτάσει στα 16,6 ευρώ, κάνοντας λόγο για καθαρά κέρδη 431,3 εκατ. ευρώ το 2009και 466,4 εκατ. ευρώ για το 2010, δίνουν τον τόνο της αισιοδοξίας.
Εξάλλου, αρκετά θετικά προβλέπεται να είναι τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο κυριότερος λόγος για την επιστροφή της Επιχείρησης σε κερδοφορία είναι η πτώση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Με την διεθνή τιμή του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες να κυμαίνεται στα επίπεδα των 45-46 δολαρίων το βαρέλι, και την επόμενη τιμολόγηση του φυσικού αερίου να υπολογίζεται κάτω από τα 400 δολάρια/ κυβικό μέτρο, η μείωση σε σχέση με πέρυσι είναι μεγάλη. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2008 το πετρέλαιο κόστιζε κατά μέσο όρο 105,16 δολάρια το βαρέλι, στο β' τρίμηνο 131,22, και στο γ' τρίμηνο 96,85. , ενώ η τιμή του φυσικού αερίου είχε αγγίξει μέχρι και τα επίπεδα των 535 δολαρίων ανά κυβικό μέτρο. Έτσι, η ΔΕΗ κατέβαλε στο εννεάμηνο του 2008 επιπλέον 192 εκατ. ευρώ για αγορές φυσικού αερίου και 254,8 εκατ. ευρώ για υγρά καύσιμα.
Η αύξηση των υδάτων στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ, μετά από διετή ανομβρία, το 2009 είναι άλλος ένας λόγος αισιοδοξίας για την Επιχείρηση. Τα επίπεδα των υδάτων εκτιμάται ότι βρίσκονται στα επίπεδα των 2.000 GWh. Σημειώνεται ότι το 2007 η χρήση των υδροηλεκτρικών είχε μειωθεί κατά 49,8% και επισήμως η ΔΕΗ είχε εκτιμήσει ότι η υποκατάσταση της υδροηλεκτρικής παραγωγής από ακριβότερα καύσιμα, της κόστισε 208 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, οι αυξημένες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε άνοδο το επίπεδο των υδάτων και στους ταμιευτήρες των βαλκανικών χωρών. Συνεπώς, είναι το κόστος του παραγόμενου ρεύματος πέφτει και οι εισαγωγές που πραγματοποιεί η ΔΕΗ από τις χώρες αυτές παρουσιάζουν χαμηλότερο κόστος. Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο του 2008, η ΔΕΗ είχε πληρώσει 213 εκατ. ευρώ για εισαγωγές ρεύματος, έναντι 162 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2007.
Αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων, αλλά και της κάμψης της ενεργειακής ζήτησης, η Οριακή Τιμή του Συστήματος διαμορφώνεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2008.
Έτσι, η ΔΕΗ έχει την ευχέρεια να διατηρεί εκτός συστήματος τις ακριβές της μονάδες. Κατόπιν τούτου, η Οριακή Τιμή διαμορφώνεται με βάση τις μονάδες μικρότερου κόστους και επομένως είναι χαμηλότερη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και πολλούς μήνες δεν έχει εμφανιστεί Οριακή Τιμή πάνω από τα 110 ευρώ, φαινόμενο, αντίθετα, καθημερινό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2008.