Αισιόδοξος ότι η πολιτική Ομπάμα θα δώσει νέα ώθηση στην αγορά των ΑΠΕ εμφανίζεται ο Robin Batchelor, ο οποίος από κοινού με την κ. Poppy Allonby, διευθύνει το BlackRock BGF New Energy Fund, ένα από τα πλέον επιτυχημένα αμοιβαία κεφάλαια στον χώρο.

Αισιόδοξος ότι η πολιτική Ομπάμα θα δώσει νέα ώθηση στην αγορά των ΑΠΕ εμφανίζεται ο Robin Batchelor, ο οποίος από κοινού με την κ. Poppy Allonby, διευθύνει το BlackRock BGF New Energy Fund, ένα από τα πλέον επιτυχημένα αμοιβαία κεφάλαια στον χώρο.

Παρ’ ότι η κρίση έχει δημιουργήσει μεγάλες δυσχέρειες στην χρηματοδότηση των εταιρειών ΑΠΕ, τα 150 δις δολάρια τα οποία ο πρόεδρος Ομπάμα έχει υποσχεθεί να διαθέσει σε μέτρα «καθαρής ενέργειας» εντός της επόμενης δεκαετίας αναμένεται να δημιουργήσουν πέντε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Παράλληλα, προσδοκάται η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ να φτάσει το 10% ως το 2012 και το 25% ως το 2025.

Ο Batchelor θεωρεί ότι η στροφή προς τις ΑΠΕ θα πραγματοποιείτο ακόμη και με νίκη των Ρεπουμπλικανών στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, καθώς η αγορά έχει συνειδητοποιήσει, μεταξύ άλλων, την αστάθεια που χαρακτηρίζει τις τιμές των υδρογονανθράκων. Παρά την πτώση των τιμών από τα επίπεδα-ρεκόρ των 140 δολαρίων το περασμένο καλοκαίρι στα σημερινά επίπεδα των 50 δολαρίων περίπου, ο Batchelor υπενθυμίζει ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η τιμή του αργού κυμαινόταν περίπου στα 10 δολάρια το βαρέλι. Όσο για την αντίστοιχη ανασφάλεια σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου, ο Batchelor επικαλείται το παράδειγμα της πρόσφατης ρωσο-ουκρανικής κρίσης, η οποία έχει ήδη ωθήσει τις χώρες της Ε.Ε. σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών.

Το ύψους 2,3 δις αμοιβαίο κεφάλαιο έχει σημειώσει πτώση 22,3% σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι απώλειες υπολογίζονταν σε 38,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο δείκτης MSCI World Index παρουσίαζε το αντίστοιχο διάστημα συνολική πτώση ύψους 31,9%. Ωστόσο, σε επίπεδο πενταετίας σημείωσε άνοδο 25% με τον MSCI World Index να αυξάνεται το ίδιο διάστημα μόλις κατά 13%. Ο Batchelor παραδέχεται ότι η εταιρεία του έχασε πελάτες τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εταιρείες που είχαν έσοδα, σε αντίθεση με άλλες που απλά εξαφανίστηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαχειρίζεται και ένα άλλο αμοιβαίο, το BGF World Energy, που αφορά τον τομέα των φυσικών πόρων με απόδοση 50,46% εντός της προηγούμενης πενταετίας, με τον κλάδο να σημειώνει κατά μέσο όρο κέρδη αυτήν την περίοδο μόλις κατά 13,12%.

Φιλοσοφία της εταιρείας είναι η επίτευξη κερδών σήμερα και όχι η επένδυση σε υψηλή τεχνολογία με πιθανή μελλοντική απόδοση, σε μία περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θεωρούνται υψηλού ρίσκου και οι προσδοκίες για μελλοντικά κέρδη περικόπτονται κατά πολύ. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά : «Μπορεί κάποιος να κολλήσει σε υποτιθέμενες “τεχνολογίες επόμενης γενιάς”, οι οποίες στην πραγματικότητα θα έχουν εξαφανιστεί όταν έρθει η … επόμενη γενιά».

Θέλοντας να καταρρίψει μία διαδεδομένη κοινοτοπία, σύμφωνα με την οποία η αγορά των ΑΠΕ είναι ακόμη «ανώριμη», ο Batchelor επισημαίνει ότι πλέον ο χώρος έχει αλλάξει ριζικά. Το 2002, οπότε και συστάθηκε η εταιρεία ως SICAV στο Λουξεμβούργο (Société d'investissement à capital variable-επενδυτική εταιρεία μεταβλητού κεφαλαίου), οι εταιρείες με περιουσιακά στοιχεία κάτω του 1 δις δολ. ανήρχοντο στο 93% του κλάδου, σήμερα οι εταιρείες της κατηγορίας αυτής καταλαμβάνουν μερίδιο μόλις 20% της συγκεκριμένης αγοράς.

Σήμερα, όπως υπογραμμίζει ο Αμερικανός επενδυτής, οι εταιρείες του κλάδου υπερβαίνουν τις χίλιες, όταν στις αρχές της δεκαετίας μόλις έφταναν τις τριακόσιες.