Η άνοιξη έχει έρθει για τα καλά στην αγορά των βασικών μετάλλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ράλι στις τιμές του χαλκού, του μόλυβδου, του ψευδάργυρου και του κασσίτερου έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε εκείνους τους επενδυτές που είχαν ποντάρει σε μείωση των τιμών εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης.
Η άνοιξη έχει έρθει για τα καλά στην αγορά των βασικών μετάλλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ράλι στις τιμές του χαλκού, του μόλυβδου, του ψευδάργυρου και του κασσίτερου έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε εκείνους τους επενδυτές που είχαν ποντάρει σε μείωση των τιμών εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης.

Μάλιστα, η ένταση του ράλι -για παράδειγμα, η τιμή του χαλκού είναι κατά 40% και πλέον υψηλότερη σε σχέση με τις αρχές του έτους- δεν εξέπληξε μόνο τους παράγοντες της αγοράς, αλλά και τις εταιρείες εξόρυξης, καθώς έρχεται σε μια περίοδο η οποία έχει σφραγιστεί από την κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και του κατασκευαστικού κλάδου παγκοσμίως. Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν, πάντως, ότι το ράλι -που έχει οδηγήσει σε κατά πολύ υψηλότερα επίπεδα τις τιμές όλων των μετάλλων, με εξαίρεση το αλουμίνιο και το νικέλιο- ενδέχεται να έχει ήδη υπερβεί τα όρια.

Εξελίξεις

«Οι εξελίξεις που αφορούν τα βασικά μέταλλα δείχνουν να έχουν μικρή σχέση με τα βασικά δεδομένα», δηλώνει ο Ντέιβιντ Γουίλσον, αναλυτής της Societe Gene­rale στο Λονδίνο. «Οι ταύροι έκαναν την εμφάνισή τους πολύ νωρίς», προσθέτει ο κ. Γουίλσον, απηχώντας μια ευρέως διαδεδομένη άποψη στους κύκλους των παραγόντων της συγκεκριμένης αγοράς.

Προς επίρρωση δε των λεγομένων του, τις τελευταίες μέρες οι τιμές των μετάλλων έχουν υποχωρήσει κατά 10% περίπου, εξαιτίας και των νέων φόβων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς πιστεύουν πως το ράλι προκλήθηκε από έναν συνδυασμό συγκυριών, κυρίως δε από τη μαζική αγορά χαλκού και άλλων μετάλλων από τους Κινέζους προκειμένου να στηρίξουν τις στρατηγικές τους επενδύσεις, στη διάρκεια του διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, καταγράφηκε έλλειμμα στις προμήθειες scrap, καθώς οι τιμές δεν ευνοούν την ανακύκλωση, ενώ την ίδια στιγμή, αρκετοί επενδυτές έσπευσαν να κλείσουν τις θέσεις που είχαν ανοίξει ποντάροντας σε πτώση των τιμών. Εάν και κατά πόσο οι υψηλές τιμές είναι διατηρήσιμες θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση. Οι αναλυτές και τα διευθυντικά στελέχη του κλάδου, όμως, υποστηρίζουν πως η κατανάλωση δεν μπορεί να στηρίξει τα σημερινά, υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται.

Μετά τη δραματική προειδοποίηση που απηύθυνε το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ασυνήθιστα πολυεπίπεδη και μακρά περίοδο ύφεσης, ο Τζόχαν Μπέργκθεϊλ της Citigroup εκτιμά ότι τα δεδομένα τα οποία αφορούν τα βασικά μέταλλα εξακολουθούν να είναι «φρικτά».

Μέχρι, λοιπόν, οι (υψηλά σήμερα) ποσότητες που έχουν ήδη αποθηκευτεί να μειωθούν σε σταθερή βάση, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο χωρίς ανάκαμψη στη ζήτηση, οι τιμές των βασικών μετάλλων θα βρίσκονται στο έλεος των στρατηγικών αποθεμάτων και των ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν την αγορά scrap.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι, καθώς αυτοί οι συγκυριακοί παράγοντες που προαναφέρθηκαν εκλείπουν, η πτώση των τιμών ενδέχεται να έρθει απότομα και να είναι ραγδαία.



(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 25-26/04/2009)