Υποχώρησαν κατά 64% τα Τριμηνιαία Κέρδη της BP

Μείωση της κερδοφορίας του στο πρώτο τρίμηνο κατά 64% ανακοίνωσε ο δεύτερος μεγαλύτερος πετρελαϊκός όμιλος στην Ευρώπη, BP, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας άσκησε πιέσεις στις τιμές του αργού και του φυσικού αερίου. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του υποχώρησαν στα 2,56 δισ. δολάρια από 7,09 δισ. δολάρια που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.
Energia.gr
Τετ, 29 Απριλίου 2009 - 14:57
Μείωση της κερδοφορίας του στο πρώτο τρίμηνο κατά 64% ανακοίνωσε ο δεύτερος μεγαλύτερος πετρελαϊκός όμιλος στην Ευρώπη, BP, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας άσκησε πιέσεις στις τιμές του αργού και του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του υποχώρησαν στα 2,56 δισ. δολάρια από 7,09 δισ. δολάρια που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Εξαιρουμένων των μεταβολών στα αποθέματα και των έκτακτων αποτελεσμάτων, τα κέρδη διαμορφώθηκαν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η BP περιόρισε τις δαπάνες της τουλάχιστον κατά 1 δισ. δολάρια το εν λόγω τρίμηνο και ανακοίνωσε ότι οι κεφαλαιουχικές της δαπάνες, εξαιρουμένων των εξαγορών και των ανταλλαγών στοιχείων ενεργητικού, θα διαμορφωθούν κάτω από 20 δισ. δολάρια φέτος, έναντι 22 δισ. δολαρίων που υπολογιζόταν αρχικά.

Σημειώνεται ότι η BP είναι η δεύτερη από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης που ανακοινώνει τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο. Την περασμένη εβδομάδα, η ιταλική Eni ανακοίνωσε μείωση των κερδών της κατά 43% στα 1,9 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του εξεταζόμενου τριμήνου, οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, στα 43,31 δολάρια το βαρέλι, 56% χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν 49% χαμηλότερα, στα 4,468 δολάρια ανά ένα εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του βρετανικού ομίλου, Τόνι Χέιγουορντ, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» δεν είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου, καθώς η οικονομική επιβράδυνση περιορίζει τη ζήτηση για καύσιμα.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η BP είχε ανακοινώσει ότι η παραγωγή της κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και διαμορφώθηκε «λίγο πιο πάνω» από τα 4 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα.