Η πετρελαϊκή βιομηχανία Royal Dutch Shell, ανακοίνωσε πτώση της κερδοφορίας της στο πρώτο τρίμηνο του 2009 (58%), μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση πτώσης 62% της κερδοφορίας πρώτου τριμήνου της ανταγωνίστριάς της, BP Plc. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας - προσαρμοσμένα ώστε να μη ληφθεί υπόψη η επίδραση των αλλαγών στην αξία των αποθεμάτων της - υποχώρησαν στα 3,3 δισ. δολάρια
Η πετρελαϊκή βιομηχανία Royal Dutch Shell, ανακοίνωσε  πτώση της κερδοφορίας της στο πρώτο τρίμηνο του 2009 (58%), μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση πτώσης 62% της κερδοφορίας πρώτου τριμήνου της ανταγωνίστριάς της, BP Plc.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας - προσαρμοσμένα ώστε να μη ληφθεί υπόψη η επίδραση των αλλαγών στην αξία των αποθεμάτων της - υποχώρησαν στα 3,3 δισ. δολάρια, από 7,78 δισ. δολάρια στο τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου του 2008 ενώ εκτιμήσεις αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη περίπου 2,26 δισ. δολαρίων.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πετρελαϊκή εταιρία γνωστοποίησε ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 3,6% σε ετήσια βάση, ανερχόμενη στο πρώτο τρίμηνο φέτος σε 3,4 εκατομμύρια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα κατά μέσον όρο.

Ο τομέας με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην πτώση της κερδοφορίας ήταν αυτός της εξερεύνησης και παραγωγής, όπου τα κέρδη υποχώρησαν στα 1,7 δισ. δολάρια, από 5,7 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Στα προϊόντα πετρελαίου, τα κέρδη μειώθηκαν σε 1,09 δισ. δολάρια, από 1,19 δισ. δολάρια.
Οι υψηλού κόστους δραστηριότητες στις πετρελαιώδεις άμμους στον Καναδά είχαν, τέλος, ζημίες 42 εκατ. δολαρίων, σε σύγκριση με κέρδη 249 εκατ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2008.

Όπως σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Τζερόεν Φαν Ντερ Φέερ είπε ότι η εταιρία συνεχίζει να επενδύει για το μέλλον.

"Εξακολουθούν οι προκλήσεις στις συνθήκες στον κλάδο και εμείς εστιάζουμε την προσοχή μας στην πειθαρχία κεφαλαιουχικών δαπανών και το κόστος. Επιλέξαμε συνετή προσέγγιση σε αυτή την πτωτική στροφή, εστιάζοντας στη διατήρηση ισχυρής θέσης στο ενεργειακό τοπίο", είπε ο κ. Φαν Ντερ Φέερ.