Αυτό είναι το πρόσωπο του πρώτου Σύγχρονου Ανθρώπου (Ηomo sapiens), που έζησε στην Ευρώπη. Ανήκε σ΄ έναν άνδρα- ή μία γυναίκα- που κατοίκησε πριν από 35.000 χρόνια στα αρχαία δάση των Καρπαθίων, στη σημερινή Ρουμανία. Η καλλιτεχνική απεικόνιση -ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να είναι ανδρικό ή γυναικείο- βασίζεται σε τμήματα κρανίου και γνάθου που βρέθηκαν σε μια σπηλιά όπου ξεχειμώνιαζαν αρκούδες.
Αυτό είναι το πρόσωπο του πρώτου Σύγχρονου Ανθρώπου (Ηomo sapiens), που  έζησε στην Ευρώπη. Ανήκε σ΄ έναν άνδρα- ή μία γυναίκα- που κατοίκησε πριν από  35.000 χρόνια στα αρχαία δάση των Καρπαθίων, στη σημερινή Ρουμανία.

Η καλλιτεχνική απεικόνιση -ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να είναι ανδρικό ή γυναικείο- βασίζεται σε τμήματα κρανίου και γνάθου που βρέθηκαν σε μια σπηλιά όπου ξεχειμώνιαζαν αρκούδες. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου δείχνουν τη στενή συγγένεια αυτών των πρώτων Ευρωπαίων με τους άμεσους Αφρικανούς προγόνους τους. Το φύλο δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί.

Ο Ρίτσαρντ Νιβ, ειδικός στην ανάπλαση προσώπων από οστά στο πλαίσιο ιατροδικαστικών ερευνών, είναι ο άνθρωπος που ανέπλασε για χάρη μιας νέας τηλεοπτικής σειράς του ΒΒC2 με τίτλο «Το απίστευτο ταξίδι του ανθρώπου» τα χαρακτηριστικά του προσώπου σ΄ αυτό το πήλινο μοντέλο, βασισμένος σε μια προσεκτική μέτρηση των τεμαχίων των οστών και στη μακρά πείρα του για το πώς ο μαλακός ιστός του προσώπου αναπτύσσεται γύρω από τα οστά του κρανίου. Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί από τα οστά το χρώμα του δέρματος του προσώπου, μολονότι επιστήμονες εικάζουν ότι ήταν πιθανόν σκουρότερο από αυτό των σύγχρονων Ευρωπαίων.

Το πήλινο κεφάλι του «πρώτου σύγχρονου Ευρωπαίου» που έφτιαξε ο κ. Νιβ βρίσκεται τώρα στο γραφείο της Άλις Ρόμπερτς, της ανθρωπολόγου του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ που θα παρουσιάζει από την ερχόμενη Κυριακή τη νέα σειρά του ΒΒC. «Είναι πραγματικά πολύ παράξενο. Είμαι επιστήμονας και αντικειμενική, όμως κοιτάζω αυτό το πρόσωπο και σκέφτομαι πως βλέπω το πρόσωπο κάποιου που έζησε πριν από 40.000 χρόνια και υπάρχει κάτι παράξενα συγκινητικό σ΄ αυτό», δήλωσε η δρ Ρόμπερτς. «Ο Ρίτσαρντ αναπλάθει κρανία πολύ πιο πρόσφατων ανθρώπων και έχει συνηθίσει να διακρίνει τις διαφορές ανάμεσα στους πληθυσμούς. Είπε πως το κρανίο δεν μοιάζει ευρωπαϊκό, ασιατικό ή αφρικανικό. Μοιάζει μ΄ ένα μείγμα όλων αυτών.

Εργάτες ανακάλυψαν τα λείψανα του πρώτου σύγχρονου Ευρωπαίου το 2002 και το 2003 στην Ρestera cu Οase, τη «σπηλιά με τα οστά» που βρίσκεται στα Νοτιοδυτικά Καρπάθια. Επιστήμονες χρονολόγησαν τα οστά και βρήκαν ότι είναι ηλικίας έως 36.000 ετών, ανάγονται στην εποχή που στην Ευρώπη κατοικούσαν τόσο ο Άνθρωπος του Νεάντερταλ, ο οποίος ζούσε επί δεκάδες χιλιάδες χρόνια στην περιοχή, όσο και ο Σύγχρονος Άνθρωπος, που είχε φτάσει πρόσφατα μεταναστεύοντας από την Αφρική.

Μολονότι το κρανίο φέρει πολλά σύγχρονα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ανατομίας, εμφανίζει επίσης πιο αρχαϊκά γνωρίσματα, όπως πολύ μεγάλους γομφίους, πράγμα που έκανε μερικούς επιστήμονες να εικάσουν ότι το κρανίο μπορεί να ανήκει σ΄ ένα υβρίδιο ανάμεσα στον Ηomo sapiens και τον Νεάντερταλ.

(Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 05/05/2009)