Κατάργηση των Εμποδίων στις Επενδύσεις Φωτοβολταϊκών Εξήγγειλε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης

Κατάργηση των Εμποδίων στις Επενδύσεις Φωτοβολταϊκών Εξήγγειλε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης
energia.gr
Τετ, 20 Μαΐου 2009 - 18:39
Κίνητρα και νομοθετικές παρεμβάσεις εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και γεωθερμικών εφαρμογών στον οικιακό τομέα, στα πλαίσια της προώθησης των ΑΠΕ και της στήριξης της δραστηριότητας που αναπτύσσεται γύρω από αυτές. Ανάμεσα στα μέτρα, είναι η κατάργηση της υποχρέωσης ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, αλλά και η υπέρβαση των πολεοδομικών δυσχεριών για τα εκτός σχεδίου φωτοβολταϊκά.
Κίνητρα και νομοθετικές παρεμβάσεις εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και γεωθερμικών εφαρμογών στον οικιακό τομέα, στα πλαίσια της προώθησης των ΑΠΕ και της στήριξης της δραστηριότητας που αναπτύσσεται γύρω από αυτές. Ανάμεσα στα μέτρα, είναι η κατάργηση της υποχρέωσης ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, αλλά και η υπέρβαση των πολεοδομικών δυσχεριών για τα εκτός σχεδίου φωτοβολταϊκά.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις αναπτύσσονται σε τρεις βασικούς άξονες:

1.      Νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο της πράσινης οικονομίας

2.      Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, την πράσινη ενέργεια, κλπ.

3.      Η ενίσχυση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας, μέσα από διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας. 

Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του για παραγωγή ηλεκτρισμού.

Αναλύοντας την σχετική διαδικασία, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι κάθε πολίτης μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη του χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης από την πολεοδομία και καμία υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, φορολόγησης ή αδειοδότησης από τη ΡΑΕ και το ΥΠΑΝ. 

Ιδιαίτερα τόνισε την πολύ καλή τιμή για την αγορά αυτού του ρεύματος από τη ΔΕΗ, η οποία είναι 55 λεπτά την κιλοβατόρα, γεγονός που αποτελεί ένα καλό οικονομικό κίνητρο για τους πολίτες, ενώ όσον αφορά την διοχετευόμενη στο Δίκτυο ηλεκτρική ενέργεια, ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι θα γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του. 

Υπογράμμισε, επίσης τα οφέλη τόσο για τους πολίτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, αλλά και στην τόνωση της αγοράς και ιδίως των τοπικών οικονομιών, καθώς για την υλοποίηση αυτού του έργου θα εργαστεί πληθώρα επαγγελματιών. Επισήμανε, εξάλλου, και το όφελος για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς σε δύσκολες καλοκαιρινές μεσημβρινές ώρες με καύσωνα, τα πολλά μικρά φωτοβολταϊκά θα παράγουν σε πλήρη ισχύ, ανακουφίζοντας το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κ. Μουσουρούλης:

-Ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει 5.000 - 7.000 κιλοβατώρες το χρόνο.

-Ένας φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 1 κιλοβάτ παράγει κατά μέσο όρο 1300 κιλοβατώρες το χρόνο.

-Συνεπώς, οι ανάγκες του νοικοκυριού καλύπτονται με φωτοβολταϊκό ισχύος 5 κιλοβάτ, που κοστίζει περί τις 25.000 ευρώ και για την εγκατάστασή του απαιτείται επιφάνεια 80 τ.μ.

Η ΔΕΗ θα συμψηφίζει το λογαριασμό με την αξία του ρεύματος, που θα αγοράζει από το νοικοκυριό. Αν η αξία της παραγωγής είναι μεγαλύτερη από τις χρεώσεις της ΔΕΗ, ο λογαριασμός θα είναι πιστωτικός.

Εκτός από τους ιδιώτες, δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κίνητρα, θα έχουν και μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως δέκα εργαζόμενους και κάνουν τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού θα κοστίζει 300 - 500 ευρώ, θα ολοκληρώνεται το πολύ σε 70 ημέρες και θα περιλαμβάνει πέντε βήματα: κατάθεση αίτησης για προσφορά σύνδεσης στη ΔΕΗ, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης της ενέργειας με τη ΔΕΗ και ενεργοποίηση της σύνδεσης. Όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα καθοριστούν με την υπουργική απόφαση, ενώ θα υπάρξει και εγκύκλιος από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τεχνικές - αισθητικές παραμέτρους.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε, επίσης, στο, εξαιρετικά ακανθώδες ως σήμερα, πρόβλημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές. Ο Υπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι χάρη στη συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, εκδίδεται νέα ΚΥΑ, με την οποία επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταικών και σε μη-άρτια και μη-οικοδομήσιμα οικόπεδα (δηλαδή μικρότερα των 4 στρεμμάτων) δίνοντας έτσι αξία σε πληθώρα αγροτεμαχίων ανά την Ελλάδα, και, κυρίως ξεπερνώντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έθετε ως τώρα η ιδιαίτερα αυστηρή πολεοδομική νομοθεσία της χώρας μας. 

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι θεσπίζονται ιδιαίτερα ελαστικοί και ευνοϊκοί όροι δόμησης (δηλαδή, μεγάλους συντελεστές κάλυψης (80%) και μικρές αποστάσεις από τα όρια οικοπέδων) και, κυρίως,  καταργείται η υποχρέωση έγκρισης Επιτροπής Πολεοδομικού & Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) καθώς και η υποχρέωση έκδοσης «οικοδομικής άδειας», τα οποία αντικαθίστανται από απλή «έγκριση εργασιών».  Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειωθεί κατά πολλούς μήνες ο χρόνος αδειοδότησης των έργων, με συνέπεια την μεγάλη άνθηση του κλάδου, χωρίς, όπως επισήμανε και ο Υπουργός Ανάπτυξης, καμία απολύτως επιβάρυνση του περιβάλλοντος. 

Υπουργική Απόφαση για την Προώθηση της Γεωθερμίας 

Άλλη μία παρέμβαση που δρομολογείται, σύμφωνα με τις σημερινές εξαγγελίες του κ. Χατζηδάκη είναι  μία νέα Υπουργική Απόφαση για τη Γεωθερμία, τον οποίο ο Υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε ως την «πιο αδικημένη μορφή από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», παρ’ ότι, όπως τόνισε, εναι φιλική στο περιβάλλον και το κυριότερο είναι διαθέσιμη σε σύγκριση με τις λοιπές ΑΠΕ 24 ώρες το 24ώρο, 365 ημέρες το χρόνο, χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, παραγωγή τέφρας, καπνού ή σωματιδίων, αλλά με υψηλό βαθμό αξιοποίησης (έως και 90%), μεγάλο βαθμό διαθεσιμότητας (έως και 90%) και μικρές απαιτούμενες  εκτάσεις γης για τις σχετικές εγκαταστάσεις.

Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση θα απλοποιεί και θα τυποποιεί την αδειοδότηση χρήσης γεωθερμίας για οικιακή χρήση (αβαθής γεωθερμία). Επίσης θα επεκτείνει τη χρήση της σε αγροτικές εγκαταστάσεις (θερμοκήπια), θα καθορίζεΙ μία τυποποιημένη και ενιαία άδεια και θα επιτρέπει την χρήση κλειστών συστημάτων σε περιοχές όπου απαγορεύονται οι γεωτρήσεις. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι τροποποιείται η Υπουργική Απόφαση περί διαδικασίας διαγωνισμών μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας σε μεγάλα γεωθερμικά πεδία, κάνοντας σαφέστερη και πλήρως διάφανη τη διαδικασία.

Με τις συγκεκριμένες αυτές πρωτοβουλίες, ο Υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι δίνεται δίνουμε μεγάλη ώθηση στη χρήση ΑΠΕ στη χώρα μας, ενώ, παράλληλα, επιτυγχάνεται προστασία του περιβάλλοντος, ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, νέες και καλές θέσεις εργασίας, και, κυρίως, καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες.
Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr