Η κατασκευή του, κόστους 300 εκατ. δολ., ενεκρίθη αυτή την εβδομάδα έπειτα από έξι χρόνια αναμονής Το γιγάντιο εργοστάσιο αφαλάτωσης, κόστους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, η κατασκευή του οποίου ενεκρίθη αυτή την εβδομάδα από την υπηρεσία υδάτων της κομητείας του Σαν Ντιέγκο, αναμένεται να αποτελέσει πείραμα για το κατά πόσον τέτοιες τεράστιες εγκαταστάσεις μπορούν να υπηρετήσουν τις ανάγκες ύδρευσης πυκνοκατοικημένων περιοχών, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον των ακτών του Ειρηνικού.

Η κατασκευή του, κόστους 300 εκατ. δολ., ενεκρίθη αυτή την εβδομάδα έπειτα από έξι χρόνια αναμονής

Το γιγάντιο εργοστάσιο αφαλάτωσης, κόστους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, η κατασκευή του οποίου ενεκρίθη αυτή την εβδομάδα από την υπηρεσία υδάτων της κομητείας του Σαν Ντιέγκο, αναμένεται να αποτελέσει πείραμα για το κατά πόσον τέτοιες τεράστιες εγκαταστάσεις μπορούν να υπηρετήσουν τις ανάγκες ύδρευσης πυκνοκατοικημένων περιοχών, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον των ακτών του Ειρηνικού.

Το μεγαλύτερο

Το εργοστάσιο, που θα κατασκευαστεί κοντά στην πόλη Κάρλσμπαντ, βόρεια του Σαν Ντιέγκο, θα είναι το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο αφαλάτωσης στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και το μεγαλύτερο στο δυτικό ημισφαίριο. «Αν κατασκευαστεί σωστά, λειτουργήσει όπως σχεδιάστηκε και το κόστος του αποδειχθεί λογικό, τότε θα δούμε πολλά σαν και αυτό στο άμεσο μέλλον.

Η αφαλάτωση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τις ρυθμιστικές υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο το εργοστάσιο του Κάρλσμπαντ δεν έχει αποδείξει την αξία του», λέει ο Πίτερ Γκλικ, συνιδρυτής και πρόεδρος του Pacific Institute στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας.

Πολλές προσφυγές

Πολλές παραθαλάσσιες κοινότητες στην Καλιφόρνια, από την κομητεία Μαρίν κοντά στο Σαν Φρανσίσκο μέχρι και το Σαν Ντιέγκο στα σύνορα με το Μεξικό, εξετάζουν την κατασκευή ανάλογων εγκαταστάσεων. Μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, όμως, έχουν καταθέσει δικαστικές ενστάσεις κατά της κατασκευής του έργου στο Κάρλσμπαντ, υποστηρίζοντας ότι η άντληση μεγάλων όγκων θαλάσσιου νερού θα επηρεάσει ανεπανόρθωτα τον πληθυσμό των ψαριών και την ποιότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής, που μπορεί να καταστραφεί από την απόρριψη στον ωκεανό εξίσου μεγάλων όγκων θαλασσινού νερού, υποπροϊόντος της αφαλάτωσης. Οι προσφυγές, όμως, δεν είχαν μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Poseidon Resources περίμενε έξι χρόνια για την έγκριση των σχεδίων της για το εργοστάσιο του Κάρλσμπαντ, εξασφαλίζοντας την τέταρτη και τελευταία υπογραφή –της Περιφερειακής Επιτροπής Ποιότητας Υδατος του Σαν Ντιέγκο– την Τετάρτη που μας πέρασε.

Το εργοστάσιο θα επεξεργάζεται 400 εκατομμύρια λίτρα θαλασσινού νερού την ημέρα, αφαιρώντας από αυτό το αλάτι με τη βοήθεια πολύ λεπτών μεμβρανών, διαδικασία που ονομάζεται αντίστροφη ώσμωση.

Αν το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του εργοστασίου τηρηθεί σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια, θα παράγει 200 εκατομμύρια λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα μέχρι τις αρχές του 2012.

Νερό σε 9 εταιρείες

Οι εγκαταστάσεις αφαλάτωσης του Κάρλσμπαντ θα προσφέρουν πόσιμο νερό σε εννέα δημοτικές εταιρείες ύδρευσης της βόρειας κομητείας του Σαν Ντιέγκο, καλύπτοντας ποσοστό 10% των αναγκών της περιοχής σε πόσιμο νερό. Η ικανότητα επεξεργασίας νερού του εργοστασίου αφαλάτωσης του Κάρλσμπαντ είναι τέτοια, που το εργοστάσιο θα γίνει το μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά τις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης του Τζουμπαΐλ 2 στη Σαουδική Αραβία.

Μετά την κατασκευή του εργοστασίου στο Κάρλσμπαντ την τρίτη θέση των μεγαλύτερων εγκαταστάσεων αφαλάτωσης θα καταλαμβάνει το εργοστάσιο της Φοθτζαΐρα στα Αραβικά Εμιράτα, που συνδυάζει την αφαλάτωση με την παραγωγή ηλεκτρικού.

Εργοστάσιο Αφαλάτωσης στην Καλιφόρνια

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/05/2009)