Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καλύπτουν το σύνολο των επιστημονικών τομέων, από την ιατρική μέχρι την εξερεύνηση του Διαστήματος, την ασφάλεια τροφίμων, τα συστήματα ασφάλειας και υπόσχονται ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο για όλους. Παρακάτω θα δούμε -πολύ συνοπτικά- ορισμένα από αυτά

Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καλύπτουν το σύνολο των επιστημονικών τομέων, από την ιατρική μέχρι την εξερεύνηση του Διαστήματος, την ασφάλεια τροφίμων, τα συστήματα ασφάλειας και υπόσχονται ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο για όλους. Παρακάτω θα δούμε -πολύ συνοπτικά- ορισμένα από αυτά.

Διάστημα:Το πρόγραμμα GMES /Copernicus and Space Founda-tions χωρίζεται σε διαφορετικούς τομείς με πληθώρα στόχων, ανάμεσα στους οποίους και η παρακολούθηση της «υγείας» του περιβάλλοντος. Το GMES/Kopernicus αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη πολιτικών και λύσεων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, όπως, εξάλλου, και στην αποτελεσματικότερη δράση των φορέων πολιτικής προστασίας σε καιρό έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. οι σεισμοί κ.ο.κ. Το Space Foundation, από την άλλη, εκπροσωπεί τα επιστημονικά και τεχνολογικά θεμέλια που θα δώσουν στην Ε.Ε. το προβάδισμα στην κατάκτηση του Διαστήματος.

Ιατρική: Ο Ανθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής έρευνας. Μεταξύ των πιο ενδιαφερόντων προγραμμάτων ιατρικής έρευνας είναι: Tο πρόγραμμα Bloodomics στοχεύει στην ανακάλυψη των γενετικών αιτίων που κάνουν κάποιους από εμάς πιο επιρρεπείς στη δημιουργία θρόμβων. Σε πρακτικό επίπεδο, η εξεύρεσή τους θα βοηθήσει στην παρασκευή πιο αποτελεσματικών αντιπηκτικών φαρμάκων. Οι ερευνητές στο πρόγραμμα Transbig αναζητούν μεθόδους που θα εξατομικεύσουν τη θεραπεία των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Ενας από τους βασικούς στόχους είναι η άμεση αναγνώριση γυναικών που χρειάζονται χημειοθεραπεία μετά την εκτομή του όγκου. Ηδη, στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιείται η Μindact, μια κλινική μελέτη που θα καθορίσει κριτήρια για τη διάκριση γυναικών που χρειάζονται χημειοθεραπεία μετεγχειρητικά.


Περιβάλλον: Με το πρόγραμμα CO2 Remove αναζητείται ο τρόπος που θα επιτρέψει τον έλεγχο και την πιστοποίηση χώρων γεωλογικής ταφής διοξειδίου του άνθρακα. Με τη μέθοδο αυτή θα βελτιώσουμε την κατάσταση που δημιουργείται εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου και ενδεχομένως να «αναχαιτίσουμε» την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ρομποτική: Στόχος του «Chobo-tix» είναι η κατασκευή χημικών μικρορομπότ. Στην πραγματικότητα το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή συνθετικών μικροοργανισμών, οι οποίοι θα δραστηριοποιούνται ομαδικά, θα ενεργούν σε σμήνη, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν κάποιων κοινωνικών εντόμων όπως είναι τα μυρμήγκια και οι μέλισσες. Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική για τη χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, την απορρύπανση χώρων όπου έχουν συμβεί μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές, π.χ. πετρελαιοκηλίδων κ.ο.κ.

Ρομπότ με... συναισθήματα

Η κατασκευή ρομπότ με συναισθήματα αποτελεί στόχο ενός εκ των πιο εντυπωσιακών και ενδιαφερόντων προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. To πρόγραμμα FEELIX GROWING, με συντονίστρια τη δρα Λόλα Καναμέρο του Πανεπιστημίου του Χέρφορντσιρ, στοχεύει στην κατασκευή συναισθηματικών ρομπότ. Θα ζουν δίπλα μας και θα νιώθουν σαν να ήταν άνθρωποι. Θα μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτόνομους οργανισμούς που μαθαίνουν και αναπτύσσουν συναισθήματα και ικανότητες ανάλογα με τις ανάγκες και την προσωπικότητα του ανθρώπου που εξυπηρετούν. Θα χρησιμοποιηθούν, δε, για να διδάξουν τους τρόπους με τους οποίους άνθρωποι και ανώτερα πρωτεύοντα συνδέονται συναισθηματικά. Κάποια πρότυπα έχουν ήδη παρουσιαστεί. Ενα από αυτά είναι ένα «ρομπότ μωρό», που μαθαίνει με τη βοήθεια του ανθρώπου χειριστή του να εξερευνά το περιβάλλον του, ελέγχοντας ταυτόχρονα το επίπεδο στρες που νιώθει, ρομποτικά πρόσωπα που μεταβάλλουν την έκφραση του προσώπου τους ανταποκρινόμενα σε ανθρώπινα πρόσωπα και φωνή και ανθρωποειδείς συσκευές που μαθαίνουν να ολοκληρώνουν κάποιες ασχολίες, μιμούμενες τον χειριστή τους.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/05/2009)