Η παγίδευση και η αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα σε εργοστάσια καύσης άνθρακα θα αποτελέσουν ίσως τη μοναδική ζωτικής σημασίας εξέλιξη στον τομέα της ενέργειας την επόμενη δεκαετία, εκτιμά η παγκόσμια μελέτη της Pricewaterhouse Coopers για τις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, «Ο κόσμος μετά την ύφεση»

Η παγίδευση και η αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα σε εργοστάσια καύσης άνθρακα θα αποτελέσουν ίσως τη μοναδική ζωτικής σημασίας εξέλιξη στον τομέα της ενέργειας την επόμενη δεκαετία, εκτιμά η παγκόσμια μελέτη της Pricewaterhouse Coopers για τις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, «Ο κόσμος μετά την ύφεση».

Στις σημαντικότερες κινήσεις των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον, καταγράφονται επίσης η επέκταση στον τομέα παραγωγής υδρογονανθράκων, ώστε να εξασφαλίσουν παροχή φυσικού αερίου και να επενδύσουν σε αλυσίδες παροχής υγροποιημένου φυσικού αερίου και η οριζόντια επέκταση, ώστε να αυξήσουν την παρουσία τους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ή στην πυρηνική ενέργεια.

Eπιπλέον, αναπτύσσουν νέες τεχνολογικές δυνατότητες για να εκμεταλλευτούν νέους πόρους παραγωγής ενέργειας και χρησιμοποιούν έναν πιο ευέλικτο συνδυασμό διανομής ενέργειας και δυνατοτήτων που προσφέρει ένα έξυπνο δίκτυο.

H ετήσια έρευνα της PricewaterhouseCoopers εξετάζει τις απόψεις των διοικητικών συμβουλίων 65 κορυφαίων εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από 39 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η δημιουργία ενέργειας νέας γενιάς και η ανανέωση της υπάρχουσας γενιάς εγκαταστάσεων αποτελεί προτεραιότητα για τις περισσότερες εταιρείες.

Το 83% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους θέλουν να κάνουν μεσαίες έως και μεγάλες επενδύσεις σε νέας γενιάς ισχύ, ενώ το 79% θέλει να επιτύχει το ίδιο για τον τομέα της διανομής.

Yπάρχουν, ωστόσο, σημαντικές αμφιβολίες εάν οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν έγκαιρα έτσι ώστε να συμβαδίσουν με τη μελλοντική ζήτηση για ενέργεια, καθώς και με τους στόχους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και αυτό λόγω της έλλειψης κεφαλαίων.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 13/06/2009)