Η κερδοφορία της μεγαλύτερης κινεζικής υπεράκτιας πετρελαϊκής εταιρίας CNOOC σημείωσε αισθητή μείωση καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2009 ήταν η ασθενέστερη από το 2005, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία δεν ενδιαφέρεται για το μερίδιο συμμετοχής της ισπανικής Repsol στη θυγατρική της στην Αργεντινή YPF αλλά επιβεβαίωσε ότι θα καταθέσει προσφορά για το μερίδιο της Kosmos Energy σε υπεράκτιο πετρελαϊκό κοίτασμα στη Γκάνα.

Η κερδοφορία της μεγαλύτερης κινεζικής υπεράκτιας πετρελαϊκής εταιρίας CNOOC σημείωσε αισθητή μείωση καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2009 ήταν η ασθενέστερη από το 2005, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία  δεν ενδιαφέρεται για το μερίδιο συμμετοχής της ισπανικής Repsol στη θυγατρική της στην Αργεντινή YPF αλλά επιβεβαίωσε ότι θα καταθέσει προσφορά για το μερίδιο της Kosmos Energy σε υπεράκτιο πετρελαϊκό κοίτασμα στη Γκάνα.

"Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση δεν αποτελεί παρελθόν. Η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα χρειαστεί κάποιο χρόνο, ακόμη. Σε αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον, δεν θα προχωρήσουμε σε εξαγορές μεγάλης κλίμακας", δήλωσε ο κ. Φου Τσενγκγιού, πρόεδρος της CNOOC η οποία, παραδοσιακά, ήταν η πιο δραστήρια από τις τρεις εισηγμένες κινεζικές πετρελαϊκές εταιρίες στη σύναψη συμφωνιών με ξένες εταιρίες.

Αν και η CNOOC ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ στο σύνολο του 2008, τα καθαρά κέρδη της συρρικνώθηκαν, στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2009, κατά 55%, σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 12,4 δισ. γουάν (1,8 δισ. δολάρια). Ηταν, ωστόσο, υψηλότερα από τις σχετικές εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ και οι οποίες έκαναν λόγο για κέρδη 11,4 δισ. γουάν. Τα έσοδα κατέγραψαν πτώση 42% και ανήλθαν σε 40,65 δισ. γουάν.

Η κινεζική εταιρία γνωστοποίησε ότι θα ακολουθήσει στρατηγική συνεργασιών με άλλες εταιρίες. Σε ερώτηση κατά πόσον η CNOOC ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε κοινοπραξία με την ισπανική Repsol, ο πρόεδρός της, κ. Φου Τσενγκγιού τόνισε ότι "ενδιαφερόμαστε να προχωρήσουμε σε κοινοπραξία με οποιαδήποτε εταιρία στον κόσμο".