Ακόμα ένα απροσδόκητο ρεκόρ καταγράφηκε στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, καθώς οι μονάδες παραγωγής ενέργειας αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τόσο υψηλές ποσότητες άνθρακα που ξεπέρασαν τα περσινά επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου. Χαρακτηριστικά, χθες Πέμπτη, τα γερμανικά εργοστάσια άνθρακα παρήγαγαν 8,1 GW ενέργειας προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση.
Η μέγιστη ημερήσια παραγωγή ενέργειας από άνθρακα στη Γερμανία. Πηγή: Bloomberg.
Η αυξανόμενη καύση άνθρακα οφείλεται στην υποτονική λειτουργία των ΑΠΕ, και ειδικά των αιολικών υποδομών. Γνωστό και ως φαινόμενο dunkelflaute, η δυτική και βόρεια Ευρώπη υποφέρουν από περιόδους χαμηλής ηλιοφάνειας και παρατεταμένης νηνεμίας που μηδενίζουν την παραγωγή των δύο κυρίαρχων ΑΠΕ. Αυτό έχει ως συνέπεια την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων, και στη συνέχεια την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Κατά τις χθεσινές ώρες αιχμής, το κόστος της μεγαβατώρας στη Γερμανία προσέγγισε τα 200 ευρώ.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί έντονους προβληματισμούς σε όλους τους εμπλεκόμενους, με την πολιτική ηγεσία να καλείται να απαντήσει στη δυσεπίλυτη εξίσωση μεταξύ κλιματικών στόχων, τιμών ενέργειας, και δημοσιονομικών περιορισμών, τα επιχειρηματικά συμφέροντα να απαιτούν φθηνότερη ενέργεια πριν την κατάρρευση της γερμανικής βιομηχανίας, και τους καταναλωτές λιανικής να επωμίζονται τα αυξημένη κόστη. Προς το παρόν, η μόνη λύση που έχει εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση είναι η μαζική ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης— αν και εκεί υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες.
Μία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι πρόσφατα ήταν εκείνη του υποψήφιου Καγκελαρίου του CDU, Φρίντριχ Μερτς. Ο Χριστιανοδημοκράτης ουσιαστικά επέκρινε την απόφαση της προκατόχου του, Άνγκελα Μέρκελ, να κλείσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γερμανίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα επανεξετάσει τη συγκεκριμένη πολιτική αν εκλεγεί. Παράλληλα, πρότεινε την κατασκευή 50 νέων μονάδων φυσικού αερίου, κάτι που θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα συνέχιζε να εξαρτάται από τις εισαγωγές του καυσίμου για πολλές ακόμα δεκαετίες.
Ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν θεωρείται ρεαλιστική από όλους. Σε χθεσινή του ομιλία, ο επικεφαλής της ενεργειακής εταιρείας RWE, Μάρκους Κρέμπερ, δήλωσε πως η Γερμανία οφείλει να κλείσει το θέμα της πυρηνικής ενέργειας και του άνθρακα, και να ασχοληθεί με το επόμενο στάδιο της ενεργειακής πολιτικής της. Όπως εξήγησε ο Κρέμπερ, η απόφαση για το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων ελήφθη το 2011, κάτι που σημαίνει ότι πέρα από τις παροπλισμένες μονάδες, η Γερμανία δεν διαθέτει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη εφικτή λύση είναι η κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου, η οποία όμως καθυστερεί εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.