Ο Γαλιλαίος (Galileo Galilei, 15 Φεβρουαρίου 1564- 8 Ιανουαρίου 1642) ήταν ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος. Βελτίωσε το τηλεσκόπιο με τέτοιον τρόπο που να μπορεί να «στραφεί» από τη Γη στον ουρανό και ήταν ο πρώτος που το χρησιμοποίησε συστηματικά για αστρονομικές παρατηρήσεις.

Ο Γαλιλαίος (Galileo Galilei, 15 Φεβρουαρίου 1564- 8 Ιανουαρίου 1642) ήταν ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος. Βελτίωσε το τηλεσκόπιο με τέτοιον τρόπο που να μπορεί να «στραφεί» από τη Γη στον ουρανό και ήταν ο πρώτος που το χρησιμοποίησε συστηματικά για αστρονομικές παρατηρήσεις. Θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης αστρονομίας και είναι επίσης ο πρώτος φυσικός με τη σύγχρονη σημασία του όρου, καθώς ήταν αυτός που αντικατέστησε την υποθετική-επαγωγική μέθοδο με την πειραματική.

Υποστήριξε τις απαγορευμένες θεωρίες του Κοπέρνικου περί ηλιοκεντρισμού και επειδή απέδειξε με λογικούς επιστημονικούς συλλογισμούς ότι η Γη κινείται γύρω από τον εαυτό της και ότι δεν βρίσκεται στο κέντρο του Σύμπαντος ήρθε σε σύγκρουση με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Για να αποφύγει την καταδίκη του από την Ιερά Εξέταση και για να σώσει τη ζωή του ο Γαλιλαίος έλαβε την πικρή απόφαση να αποκηρύξει δημόσια τις ανακαλύψεις του και να δηλώσει ότι είχε κάνει λάθος.

Απέφυγε τη θανατική ποινή αλλά όχι και την τιμωρία, αφού υποχρεώθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό επ΄ αόριστον λόγω «βαρύτατων εγκλημάτων» και «υποψίας αίρεσης».

Ο μύθος θέλει να ψιθυρίζει για τη Γη, αμέσως μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης, το 1633, την περίφημη φράση «και όμως κινείται». Ωστόσο κανένας σύγχρονός του δεν αναφέρει κάτι σχετικό. Η φράση τού αποδίδεται, χωρίς στοιχεία, για πρώτη φορά έναν αιώνα μετά τον θάνατό του.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 25/08/2009)