Πτώση 63% κατέγραψε, στο δεύτερο τρίμηνοτου έτους,η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία OAO Rosneft, λόγω συναλλαγματικών ζημιών ύψους 391 εκατ. δολαρίων και της κατάρρευσης σε ποσοστό 51% των εξαγωγικών τιμών αργού τύπου Ουραλίων στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Πτώση 63% κατέγραψε, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ημεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκής εταιρία OAO Rosneft, λόγω συναλλαγματικών ζημιών ύψους 391 εκατ. δολαρίων και της κατάρρευσης σε ποσοστό 51% των εξαγωγικών τιμών αργού τύπου Ουραλίων στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου του 2009, τα καθαρά κέρδη της Rosneft ανήλθαν σε 1,61 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με 4,31 δισ. δολάρια στην αντίστοιχη περίοδο του 2008. Οι σχετικές εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη 1,72 δισ. δολαρίων.

Τα έσοδα σημείωσαν μείωση 48% σε ετήσια βάση και υποχώρησαν στα 10,9 δισ. δολάρια. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και μη λαμβανομένων υπόψη των συναλλαγματικών ισοτιμιών (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 3,57 δισ. δολάρια, πάνω από τις εκτιμήσεις αναλυτών για 3,48 δισ. δολάρια αλλά πολύ κάτω από τα έσοδα ύψους 7,05 δισ. δολαρίων του δευτέρου τριμήνου του 2008.

Η Rosneft γνωστοποίησε ότι μείωσε, στο πρώτο εξάμηνο φέτος, κατά 2,11 δισ. δολάρια το καθαρό χρέος της, το οποίο διαμορφώθηκε στα 18,95 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, η παραγωγή της μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας ανήλθε, στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2009, σε 56,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου ή 2,27 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η εταιρία θα επωφεληθεί σημαντικά από την έναρξη παραγωγής στο πεδίο άντλησης Vancor στην ανατολική Σιβηρία. "Εκτιμάμε ότι με την έναρξη παραγωγής στο Vancor τον Αύγουστο και την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου μας φέτος, η παραγωγή στο δεύτερο φετινό εξάμηνο θα σημειώσει αύξηση 5% με 6%, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009", είπε ο αντιπρόεδρος του τμήματος χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων της Rosneft κ. Πίτερ Ο' Μπράιεν.