Εσοδα της τάξεως των 5,5 εκατ. ευρώ ετησίως αναμένει ο όμιλος της Επίλεκτος Κ/Υ Α.Ε., με έναρξη το δεύτερο τρίμηνο του 2010 από τη δραστηριότητα στις ΑΠΕ, με την πρώτη επένδυση σε φωτοβολταϊκό πάρκο 9,9 MW, που ξεκινά τον ερχόμενο μήνα, να προϋπολογίζεται κοντά στα 40 εκατ. ευρώ.

Εσοδα της τάξεως των 5,5 εκατ. ευρώ ετησίως αναμένει ο όμιλος της Επίλεκτος Κ/Υ Α.Ε., με έναρξη το δεύτερο τρίμηνο του 2010 από τη δραστηριότητα στις ΑΠΕ, με την πρώτη επένδυση σε φωτοβολταϊκό πάρκο 9,9 MW, που ξεκινά τον ερχόμενο μήνα, να προϋπολογίζεται κοντά στα 40 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά ετήσια έσοδα θα είναι της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ, αφού τα λειτουργικά έξοδα είναι πολύ μικρά, ενώ η όλη επένδυση θα χρηματοδοτηθεί κατά 30% από επιχορήγηση, κατά 25% από ίδια κεφάλαια και κατά 45% από τραπεζικό δανεισμό.

Σημειώνεται ότι, κατά τη χρήση Ιούλιος 2007 - Ιούνιος 2008, η Επίλεκτος εμφάνισε πωλήσεις 48,8 εκατ. ευρώ και ζημίες μετά από φόρους 7 εκατ. ευρώ, ενώ το εξάμηνο Ιούλιος - Δεκέμβριος 2008 οι ζημίες μετά από φόρους του ομίλου ήταν στα 6,4 εκατ. ευρώ.

Με τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και ειδικότερα με τον τομέα εκκόκκισης και εμπορίας βάμβακος, αλλά και παραγωγής νημάτων, τομείς που αποτελούν τις δύο κύριες δραστηριότητες της Επίλεκτος να βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 20 ετών, η εταιρεία έπρεπε επειγόντως να βρει νέες πηγές εσόδων και, κυρίως, νέες κερδοφόρες δραστηριότητες.

Η διέξοδος βρέθηκε στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συγκεκριμένα στα φωτοβολταϊκά πάρκα, η πρώτη κατάθεση στη ΡΑΕ για χορήγηση άδειας κατασκευής Φ/Β πάρκου κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2007 και έκτοτε ξεκίνησε η διαδικασία για τη λήψη των απαραίτητων αδειών, αλλά και την ίδρυση της θυγατρικής που θα εκμεταλλεύεται την εν λόγω δραστηριότητα. Ιδρύθηκε για το σκοπό αυτό η Selected Volt ανώνυμη ενεργειακή εταιρεία (Επίλεκτος Ενεργειακή), στην οποία και μεταβιβάστηκε η άδεια κατασκευής και λειτουργίας του πρώτο Φ/Β πάρκου στην Λάρισα.

Το μεγαλύτερο Φ/Β

Αυτή τη στιγμή, η διοίκηση είναι στο τέλος των διαδικαστικών ενεργειών και η κατασκευή προβλέπεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα Οκτώβριο, η κατασκευαστική περίοδος θα διαρκέσει περίπου ένα εξάμηνο και το πάρκο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου 2010.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, θα είναι δυναμικότητας 9,9 MW, θα είναι το μεγαλύτερο εν λειτουργία στην Ελλάδα, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και η εταιρεία αναμένει να έχει ετήσια μεικτά έσοδα της τάξεως των 5,5 εκατ. ευρώ (ή 5 εκατ. περίπου καθαρά κέρδη).

Οπως αναφέρει σε δηλώσεις του στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος του δ.σ. της Επίλεκτος, Ευριπίδης Δοντάς, πρόκειται για επένδυση, η οποία θα απαιτήσει κεφάλαια κοντά στα 40 εκατ. ευρώ. Τα σχέδια της διοίκησης, σύμφωνα με τον κ. Δοντά, δεν θα περιοριστούν στη συγκεκριμένη δράση, αλλά εξετάζεται και η περίπτωση της κατασκευής θερμικού σταθμού, που θα προσθέσει ανταγωνιστικότητα στην εταιρεία και θα συμβάλει στη μείωση του κόστους.

Επίσης, σύμφωνα με δήλωση επίσης του κ. Δοντά, η διοίκηση εξετάζει και άλλες περιπτώσεις ανά την επικράτεια, όχι τόσο σε αιολικά πάρκα αλλά κυρίως σε Φ/Β.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 18/09/2009)