Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» σε πρόσφατη ανάλυση του μπορεί οι πρόωρες εκλογές να συνεπάγονται προσωρινή αβεβαιότητα, ωστόσο ο φόβος για το πολιτικό ρίσκο είναι υπερβολικός, εκτιμά η Alpha Finance, με το σκεπτικό ότι το μάνατζμεντ της ΔΕΗ "ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις για τη ΔΕΗ".

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» σε πρόσφατη ανάλυση του μπορεί οι πρόωρες εκλογές να συνεπάγονται προσωρινή αβεβαιότητα, ωστόσο ο φόβος για το πολιτικό ρίσκο είναι υπερβολικός, εκτιμά η Alpha Finance, με το σκεπτικό ότι το μάνατζμεντ της ΔΕΗ "ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις για τη ΔΕΗ". Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο αναπτύσσεται στην έκθεση της Alpha Finance, ο στόχος για την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ παραμένει στα 22,7 ευρώ, με σύσταση "outperform".

Ωστόσο, η έκθεση υπολογίζει το πολιτικό ρίσκο και του χειρότερου σεναρίου, λαμβάνοντας υπόψη:

  • Μηδενικές αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έως και το 2012.
  • Απώλεια μεριδίου της τάξης του 40% για τη ΔΕΗ στα εμπορικά τιμολόγια (commercial) έως το 2015.
  • Την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, που μπορεί να φθάσει στις 25.000.
  • Την τιμή του πετρελαίου που ίσως ανέλθει στα 80 δολάρια το βαρέλι έναντι 70 δολ. του βασικού σεναρίου.
  • Την απομάκρυνση του σημερινού προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, που θα μπορούσε να... απειλήσει την υλοποίηση του business plan.

Αν ισχύσουν όλα αυτά, η Alpha Finance εκτιμά την αξία στην τιμή της μετοχής της εταιρίας στα 10,7 ευρώ, μειωμένη κατά 29% σε σχέση με τη σημερινή. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα της Επιχείρησης, προβλέπει ότι θα διαμορφωθούν στα 5,88 δισ. ευρώ για τη χρήση 2009 και στα 6,08 δισ. ευρώ για το 2010. Για τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ η Alpha Finance εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν φέτος στα 694 εκατ. ευρώ και το 2010 στα 662 εκατ. ευρώ.