Τρεις συν μία εκπρόσωποι του ευρύτερου κατασκευαστικού κλαμπ, οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Μηχανική βρέθηκαν στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον road show της ΕΧΑΕ, σε συνεργασία με το Bloomberg, στο Λονδίνο. Και έχει τη σημασία του να δούμε κάποια στοιχεία από τις παρουσιάσεις.
Τρεις συν μία εκπρόσωποι του ευρύτερου κατασκευαστικού κλαμπ, οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Μηχανική βρέθηκαν στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον road show της ΕΧΑΕ, σε συνεργασία με το Bloomberg, στο Λονδίνο. Και έχει τη σημασία του να δούμε κάποια στοιχεία από τις παρουσιάσεις.

Ελλάκτωρ: Ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο με εγχώριο μερίδιο αγοράς κάπου στο 45%, αυτός έχει συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 4 δισ. ευρώ, από το οποίο το 35% αφορά έργα που εκτελεί στη Μέση Ανατολή και στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Αναμένει την υπογραφή συμβάσεων για έργα συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από τις κατασκευές στο εξάμηνο 2009 διαμορφώθηκαν σε 837 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των εσόδων της στο πρώτο εξάμηνο του έτους, 1,102 δισ. ευρώ, τα 167,3 εκατ. ευρώ είναι από τα έργα παραχωρήσεων, τα 54,5 εκατ. ευρώ από δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, ενώ τα έσοδα από το real estate ήταν 2,5 εκατ. ευρώ. Σχετικά με το real estate η θυγατρική της Reds έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 105 εκατ. ευρώ, ενώ, ως όμιλος, η ακίνητη περιουσία του αποτιμάται σε 136 εκατ. ευρώ. Η Ελλάκτωρ σχεδιάζει να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για την επέκταση της Αττικής Οδού, καθώς και για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι και σε έργα ΣΔΙΤ. Στον όμιλο εκτιμούν ότι την περίοδο έως το 2013 θα "πέσουν" στην εγχώρια αγορά αναπτυξιακά έργα ύψους 7,4 δις ευρώ, ενώ σημαντικά κεφάλαια ύψους 19 δις ευρώ στη Ρουμανία και 7 δις ευρώ στη Βουλγαρία, χώρες όπου διεκδικεί έργα, θα εισρεύσουν από την Ε.Ε. Να αναφέρουμε ότι στην παρουσίαση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ελλάκτωρ υπάρχει υποσημείωση για τα προβλήματα της Υποθαλάσσιας… Ως προς τις ΑΠΕ, προσδοκά στην απόκτηση μεριδίου 20% στην επόμενη τριετία.

ΓΕΚ Τέρνα: Οι επενδύσεις στην ενέργεια και τις παραχωρήσεις, η δημιουργία ισχυρής ρευστότητας, η διατήρηση της κερδοφορίας στους βασικούς τομείς δράσης αποτελούν εκ των γενικών στόχων του γκρουπ., που μέσα στο 2009 επενδύει περί τα 100 εκατ. ευρώ στα έργα ενέργειας, 20 εκατ. ευρώ στα έργα παραχώρησης (εθνικές οδοί) και 20 εκατ. ευρώ σε έργα real estate.
Η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα εκτιμά ότι, μέχρι το 2014, στην Ελλάδα θα διατεθούν για κατασκευές συνολικά 20 δισ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της είναι στα 1,9 δισ. ευρώ, το εγχώριο μερίδιο αγοράς στο 15% περίπου, στα Βαλκάνια εκτελεί έργα συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ και στη Μέση Ανατολή πέντε, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ ενώ συμμετέχει σε διαγωνισμούς για περισσότερα από 50 ιδιωτικά και δημόσια έργα αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Το 2009, ο συνολικός καθαρός δανεισμός της ΓΕΚ ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ, καθώς ο όμιλος κατέχει χρηματικά διαθέσιμα ύψους 540 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε 575 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τις κατασκευές, στο πρώτο εξάμηνο, ήταν 316,7, αυξημένα κατά 38%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBIT) διαμορφώθηκε σε 18,7 εκατ. ευρώ, έναντι 9,7 εκατ. το περυσινό εξάμηνο, αυξημένη κατά 92%.

Τέρνα Ενεργειακή: Αναφορικά με τη θυγατρική, στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ 1.200MW έως το 2012, στον τομέα των ΑΠΕ σε επέκταση σε Βαλκάνια, Ασία, Ν Αμερική (συνολικά 400 MW έως το 2012). Αυτή την περίοδο έχει εγκατεστημένα 9 πάρκα παραγωγής αιολικής ενέργειας, δυναμικότητας 142MW, 74MW είναι υπό κατασκευή ενώ έχει άδειες για 651MW επιπλέον.

Μηχανική: Από τη Μηχανική, που κατέχει μερίδιο αγοράς κάπου στο 5%, έμφαση δίνεται στις πρόσφατες εξελίξεις του κλάδου ανάπτυξης ακινήτων στο εξωτερικό και, συγκεκριμένα, σε Ρωσία, Ουκρανία, Βουλγαρία και Αίγυπτο, όπου διαθέτει ακίνητα αξίας (NAV) 518,7 εκατ. ευρώ. Στη Ρωσία διαθέτει εκτάσεις 865 στρεμμάτων, όπου προωθεί την ανάπτυξη συγκροτημάτων (γραφεία, κατοικίες, εμπορικά κέντρα κ.ά.), συνολικής επιφάνειας 1,55 εκατ. τ.μ. Τα συνολικά έσοδα από την εν λόγω δραστηριότητα στη Ρωσία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 2,88 δισ. ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA υπολογίζεται σε 44,2%. Οι εργασίες σε συγκροτήματα όπως "Ήρα" και "Μέγας Αλέξανδρος" στη Μόσχα προχωρούν κανονικά, ενώ συνεχίζονται και οι διαδικασίες για την λήψη των απαιτούμενων αδειών και σε άλλες επενδύσεις, όπως για το συγκρότημα "Hellas", που συνιστά ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα του ομίλου, αποτελώντας επένδυση 728 εκατ. ευρώ. Αφορά την ανάπτυξη έκτασης 700 στρεμμάτων, όπου θα περιλαμβάνονται οικιστικά συγκροτήματα 600.000 τ.μ. κι εμπορικοί χώροι 25.000 τ.μ. Πρόσφατα, η εταιρεία έλαβε την έγκριση των σχεδίων της από τις τοπικές αρχές. Στην Ουκρανία συνεχίζονται οι εργασίες στο συγκρότημα μικτών χρήσεων "Artemis", στο Κίεβο. Ήδη, έχει πωληθεί το 48% των διαμερισμάτων και το 36% των χώρων γραφείων. Ταυτόχρονα, προχωρούν σταθερά οι προκαταρκτικές εργασίες στο οικιστικό και ψυχαγωγικό πάρκο "Το Όνειρο του Οδυσσέα" (Odessa Dream), στην Οδησσό. Το νέο συγκρότημα είναι επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ.

(www.axiaplus.gr, 02/10/2009)