Κάμψη της κερδοφορίας της στο τρίτο τρίμηνο κατά 71% ανακοίνωσε η ConocoPhillips, επικαλούμενη τη μεγάλη μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Τα καθαρά κέρδη του αμερικανικού ομίλου υποχώρησαν στα 1,5 δισ. δολάρια ή 1 δολάριο ανά μετοχή από 5,19 δισ. δολάρια ή 3,39 δολάρια ανά μετοχή που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2008.
Κάμψη της κερδοφορίας της στο τρίτο τρίμηνο κατά 71% ανακοίνωσε η ConocoPhillips, επικαλούμενη τη μεγάλη μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Τα καθαρά κέρδη του αμερικανικού ομίλου υποχώρησαν στα 1,5 δισ. δολάρια ή 1 δολάριο ανά μετοχή από 5,19 δισ. δολάρια ή 3,39 δολάρια ανά μετοχή που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Εξαιρουμένων ορισμένων έκτακτων αποτελεσμάτων, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε περίπου 98 σεντς, 4 σεντς πάνω από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Η τιμή του πετρελαίου στα προθεσμιακά συμβόλαια διαμορφώθηκε το τρίτο τρίμηνο στα 68,24 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 42% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ακόμη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η μέση τιμή του φυσικού αερίου, η οποία υποχώρησε κατά 62%.

Η ConocoPhillips, η Νο3 εταιρεία πετρελαίου στις ΗΠΑ, είναι η πρώτη από τις μεγάλες παραγωγούς της χώρας που δημοσιοποιεί τα αποτελέσματά της για το τρίτο τρίμηνο. Σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματά της η Exxon Mobil, ενώ η Chevron αναμένεται να τα ανακοινώσει στις 30 Οκτωβρίου.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της ConocoPhillips αυξήθηκε κατά 2,5% το τρίτο τρίμηνο, διαμορφούμενη στο ισοδύναμο των 1,79 εκατ. βαρελιών αργού την ημέρα. Σε αυτή δε συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό της εταιρείας στη ρωσική Lukoil. Τα έσοδά της υποχώρησαν κατά 42% στα 41,3 δισ. δολάρια.

Ο αμερικανικός κολοσσός εκτιμά πως η ετήσια παραγωγή του θα διαμορφωθεί σε περίπου 1,85 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα, αυξημένη κατά 3,4% σε σχέση με πέρυσι.