Πρόσκληση στους ξένους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, ιδίως στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας, Ντρίταν Πρίφτι. "Η Αλβανία έχει πλούσιες φυσικές πηγές, από τις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν υδροηλεκτρικά έργα, καθώς και έργα ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας.

Πρόσκληση στους ξένους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, ιδίως στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας, Ντρίταν Πρίφτι.

"Η Αλβανία έχει πλούσιες φυσικές πηγές, από τις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν υδροηλεκτρικά έργα, καθώς και έργα ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας. Με την ανάπτυξη τέτοιων έργων, η Αλβανία αποκτά περαιτέρω δυναμική για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές", ανέφερε ο υπουργός.

Ο ενεργειακός τομέας, πρόσθεσε ο κ. Πρίφτι, "εκτός του ειδικού βάρους που διαθέτει σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας, ενισχύει και τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της αλβανικής οικονομίας".

«Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση επηρέασε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες, η Αλβανία, όχι μόνο διατήρησε την οικονομική σταθερότητα, αλλά πέτυχε και την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής», είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισροή ξένου επενδυτικού κεφαλαίου, το 2008, διαμορφώθηκε στο ποσό των 653 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 41% σε σχέση με το 2007.

«Το ενδιαφέρον κατασκευής νέων υδροηλεκτρικών σταθμών, μικρών (ισχύος μικρότερης ή ίσης των 10 MW) και μεγάλων, αποτελεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα», ανέφερε ο κ. Πρίφτι.