Σε θετικό έδαφος αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, εκτιμά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώ αναμένει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας το 2010.
Σε θετικό έδαφος αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, εκτιμά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώ αναμένει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας το 2010. Ωστόσο, ότι οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και χαρακτήρισε κατάλληλα τα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων, μετά τη σημερινή απόφαση να διατηρηθεί το βασικό επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% τόνισε ο κ. Τρισέ.

Στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ - στην οποία παρέστη ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια - ο κ. Τρισέ δήλωσε: "Ενώ ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν -0,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, αναμένεται να επιστρέψει σε θετικό έδαφος τους επόμενους μήνες και να παραμείνει σε μετρίως θετικά επίπεδα, στον χρονικό ορίζοντα που σχετίζεται με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ."

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "οι τελευταίες πληροφορίες συνεχίζουν να παρέχουν ενδείξεις για βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης το 2010, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας".

"Οι εκτιμούμενες τάσεις του πληθωρισμού, μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, παραμένουν σταθερά σύμφωνες με τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου να διατηρήσει, μεσοπρόθεσμα, τα επίπεδα των επιτοκίων κάτω, αλλά πλησίον του 2%. Τα αποτελέσματα της νομισματικής ανάλυσης επιβεβαιώνουν την αποτίμηση για χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα, καθώς η ανάπτυξη της προσφοράς χρήματος και της πιστωτικής επέκτασης εξακολουθεί να επιβραδύνεται", είπε ο κ. Τρισέ.

"Δεδομένων όλων αυτών, αναμένουμε διατήρηση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα, παρέχοντας κατά συνέπεια στήριξη στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στην ευρωζώνη", κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.