Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα τεράστιο διακρατικό όργανο που αποτελείται σήμερα από 736 βουλευτές και περίπου 6.000 υπαλλήλους, που εργάζονται σε 23 κτίρια διασκορπισμένα στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο. Με τρεις τόπους εργασίας και μέλη από όλη την ήπειρο, οι μετακινήσεις είναι συχνό φαινόμενο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα τεράστιο διακρατικό όργανο που αποτελείται σήμερα από 736 βουλευτές και περίπου 6.000 υπαλλήλους, που εργάζονται σε 23 κτίρια διασκορπισμένα στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο. Με τρεις τόπους εργασίας και μέλη από όλη την ήπειρο, οι μετακινήσεις είναι συχνό φαινόμενο. Μια ματιά στις προσπάθειες που καταβάλλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του στο περιβάλλον.

 

Το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμικό όργανο της Ένωσης δεν χρειάζεται μόνο ανθρώπινους πόρους για να ασκήσει το νομοθετικό έργο του, αλλά και πολύ ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καύσιμα και χαρτί για εκτυπώσεις. Δεν είναι λίγες όμως οι προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του στο περιβάλλον.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (συμπεριλαμβανομένων των βοηθών ευρωβουλευτών, των επισκεπτών, των φορέων παροχής υπηρεσιών, των δημοσιογράφων και των εκπροσώπων συμφερόντων ορισμένων ομάδων) υπερβαίνει τις 10.000 ορισμένες φορές.

 

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο είναι πάντα σε κίνηση, καθώς οι ευρωβουλευτές ταξιδεύουν συχνά στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο και στις εκλογικές τους περιφέρειες, ή αλλού στο εξωτερικό στα πλαίσια επίσημων κοινοβουλευτικών αποστολών.

 

Γι'αυτό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θέσει ως στόχο του να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμά του κατά 30% ως το 2020. Δύο μάλιστα από τα νέα κτίριά του (Willy Brandt και József Antall) είναι κατασκευασμένα με τεχνολογίες που σέβονται το περιβάλλον. Η μελλοντική επέκταση του κτιρίου "KAD" στο Λουξεμβούργο αναμένεται ότι θα είναι μια από τις πιο "πράσινες" στον κόσμο (χρήση γεωθερμικής και ηλιακής ενέργειας, φωτοβολταϊκών πάνελ, βιοκαυσίμων, κλπ).

 

Πράσινη σκέψη, αλλά και δράση

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει τα νέα κτίριά του να καταναλώνουν μηδενική ενέργεια μέχρι το 2019 (δηλαδή να παράγουν όση ενέργεια καταναλώνουν). Προσπαθεί έτσι να κάνει πράξη όσα πρεσβεύει περί μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με τις εξής ενέργειες:

 

• Χρησιμοποιεί, από τον Ιανουάριο του 2009, 100% πράσινη ηλεκτρική ενέργεια

• Περισσότεροι από το 90% των ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούνται έχουν επίπεδες οθόνες που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια

• Οι υπολογιστές και τα φώτα κλείνουν αυτόματα το βράδυ

• Οι εκτυπωτές είναι διπλής όψεως

• Οι υπάλληλοι ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή ποδήλατα που τίθενται στη διάθεσή τους

• Οι κοινοβουλευτικές αποστολές σε άλλες χώρες έχουν μειωθεί

• Όλο και συχνότερα πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις, καθώς βελτιώνονται οι σχετικές εγκαταστάσεις

• Πάνω από το 50% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται ή επαναχρησιμοποιείται

• Τα συστήματα θέρμανσης έχουν βελτιωθεί, ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

 

23-26 Ιουνίου: η "Πράσινη Εβδομάδα" είναι μόνο η αρχή

 

Πολλά βέβαια θα πρέπει ακόμη να γίνουν, όπως πχ. η βελτίωση των συστημάτων κλιματισμού, μόνωσης και θέρμανσης και η αντικατάσταση των κλασικών αυτοκινήτων από υβριδικά.

 

Προκειμένου να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου, θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τις 24 Ιουνίου ως τις 15 Ιουλίου, αρχής γενομένης της "Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας" (23-26 Ιουνίου). Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι και το "ενεργειακό ποδήλατο", που δείχνει πόση ενέργεια χρειάζεται για το άναμμα διαφόρων λαμπτήρων και την έναρξη λειτουργίας ορισμένων ηλεκτρικών εξαρτημάτων.

(από την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», 30/12/2009)