Τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βουλγαρία, με ορίζοντα το 2020 ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το βουλγαρικό Υπουργείο Οικονομίας. Οι προβλέψεις γίνονται στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που έχει θέσει η Οδηγία 2009/28/ΕC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προώθηση στη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του β΄υπουργικού συμβουλίου.
Τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βουλγαρία, με ορίζοντα το 2020 ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το βουλγαρικό Υπουργείο Οικονομίας.

Οι προβλέψεις γίνονται στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που έχει θέσει η Οδηγία 2009/28/ΕC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προώθηση στη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του β΄υπουργικού συμβουλίου.

Η Οδηγία θέτει υποχρεωτικούς στόχους, οι οποίοι, στην περίπτωση της Βουλγαρίας, αφορούν ένα ποσοστό μικρότερο του 16% ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ένα ποσοστό 10% από ανανεώσιμες πηγές στον τομέα των μεταφορών μέχρι το 2020.

Τα κράτη-μέλη έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο 2010 να υιοθετήσουν και να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εθνικά σχέδια δράσης τους για την επίτευξη των στόχων. Έξι μήνες πριν το πέρας της προθεσμίας, κάθε χώρα πρέπει να έχει δημοσιεύσει και υποβάλει τις προβλέψεις της στην Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Βουλγαρίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφορά την υδροηλεκτρική ενέργεια (36%) και μικρότερο την αιολική ενέργεια (7,5%), ενώ η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συνολικά προβλέπεται ότι αυξάνεται σε ετήσια βάση μέχρι το 2020. Τέλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η δυναμική της χώρας για κοινά σχέδια που θα αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνδέεται περισσότερο με τον Δούναβη και λιγότερο με τη Μαύρη Θάλασσα.

Η ιδέα να αναπτυχθούν δύο κοινά βουλγαρορουμανικά σχέδια με υδροηλεκτρικούς σταθμούς επανήλθε το 2008 και τα σχέδια αυτά είναι εφικτό να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.