Το πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο στην Επιτροπή για την διαπραγμάτευση μιας ευρείας συμφωνίας με τη Ρωσία για την συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια. Το Συμβούλιο με την σημερινή του απόφαση εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να προχωρήσει στη συνεργασία για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Euratom) και της Ρωσίας.

Το πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο στην Επιτροπή για την διαπραγμάτευση μιας ευρείας συμφωνίας με τη Ρωσία για την συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια.

Το Συμβούλιο με την σημερινή του απόφαση εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να προχωρήσει στη συνεργασία για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Euratom) και της Ρωσίας, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς εξοπλισμού και καυσίμων στον χώρο.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας στην ενέργεια. Είναι προς όφελος των δύο πλευρών η επίτευξη μιας περιεκτικής συμφωνίας στην πυρηνική ενέργεια και είμαι ικανοποιημένος που οι διαπραγματεύσεις μπορούν τώρα να ξεκινήσουν. Μια τέτοια συμφωνία δημιουργεί ένα σταθερό και προβλέψιμο νομικό πλαίσιο για τις κυβερνήσεις και τους διαχειριστές, το οποίο σκοπεύει στην εφαρμογή κανόνων ασφαλείας και διευκολύνει το νόμιμο εμπόριο μεταξύ των μερών», δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα Ενέργειας, Άντρις Πίμπαλγκς.

Αρκετά μέλη της Ε.Ε. διατηρούν σε λειτουργία πυρηνικούς σταθμούς ρωσικής κατασκευής, ενώ στα σχέδιά τους εντάσσεται η κατασκευή ακόμα περισσότερων. Εκτός από τη σημασία της ως πάροχος, η Ρωσία είναι επίσης κρίσιμη για τα ζητήματα της ασφάλειας, της υπευθυνότητας και του εμποδισμού της διασποράς των πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με τον κ. Πίμπαλγκς, οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως η διεύρυνση της Ένωσης και το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια ώστε να μειωθούν οι εκπομπές, καθιστούν απαραίτητη τη διαπραγμάτευση μιας ευρύτερης συμφωνίας συνεργασίας με τη Ρωσία. Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο του ενεργειακού μείγματος της Ε.Ε., παράγοντας σχεδόν το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού και τα δύο τρίτα του ηλεκτρισμού με χαμηλές εκπομπές.

Σήμερα, 146 πυρηνικά εργοστάσια λειτουργούν στην επικράτεια της Ε.Ε., ενώ σχεδιάζεται η κατασκευή άλλων 44 ως το 2030. Η Euratom έχει προχωρήσει στο παρελθόν σε παρόμοιες συμφωνίες και με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Καζακστάν, καθώς και με το Ουζμπεκιστάν, την Ουκρανία και την Ιαπωνία. Πρόσφατα, υπογράφτηκε συμφωνία στην έρευνα με την Κίνα.