«Εκρηξη» στις δημοπρασίες νέων ομολογιακών τίτλων αναμένεται το 2010 από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα οποία θα επιδιώξουν να αναχρηματοδοτήσουν το δημόσιο χρέος τους. Σύμφωνα με οικονομολόγους, το γεγονός αυτό θα αυξήσει τη διαπραγματευτική δύναμη των δανειστών και θα δυσκολέψει τη ζωή των χωρών με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα
«Εκρηξη» στις δημοπρασίες νέων ομολογιακών τίτλων αναμένεται το 2010 από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα οποία θα επιδιώξουν να αναχρηματοδοτήσουν το δημόσιο χρέος τους. Σύμφωνα με οικονομολόγους, το γεγονός αυτό θα αυξήσει τη διαπραγματευτική δύναμη των δανειστών και θα δυσκολέψει τη ζωή των χωρών με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα. Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, η ελληνική οικονομία ανεξάρτητα από τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, είναι εκτεθειμένη και σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, όπως αυτά που εξελίχθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και οδήγησαν στα ύψη τα spreads των αξιογράφων του Δημοσίου.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που εφέτος δεν πρόκειται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών πρόγραμμα για τον δανεισμό στον οποίο θα προχωρήσει, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αντιθέτως το οικονομικό επιτελείο θα κινείται με μεγαλύτερα ευελιξία, πάντα με βάση τις ανάγκες των κρατικών ταμείων, με στόχο να εκμεταλλευτεί τις διακυμάνσεις των αγορών και να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται, εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί συμφέρον, να προχωρήσει σε απευθείας πωλήσεις τίτλων του Δημοσίου, παρακάμπτοντας τους βασικούς διαπραγματευτές ομολόγων (primary dealers).

Πάντως σε κάθε περίπτωση η εξασφάλιση ελκυστικού επιτοκίου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη εφέτος, καθώς θα υπάρξει όπως προαναφέρθηκε μεγάλη προσφορά ομολογιακών τίτλων και από τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τη χώρα μας. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες υψηλού κινδύνου μαζί με τις Ιρλανδία, Ολλανδία, Κύπρο, Ισπανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Μάλτα. Οικονομολόγοι τονίζουν ότι καθώς η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία θα εξέρχονται από την ύφεση το 2010, η χρηματοοικονομική κρίση θα δίνει τη θέση της σε μία άνευ προηγουμένου δημοσιονομική κρίση.

Εντός του Ιανουαρίου λήγουν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου άνω των 4,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από νέες εκδόσεις.

Το Δημόσιο Χρέος στην Ευρώπη


Τα Ελλείμματα των Χωρών της Ευρωζώνης

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 05/01/2010)