Η Ευρωζώνη Δύο Ταχυτήτων Ενδέχεται να Φέρει την Ανάκαμψη

Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί το τελευταίο διάστημα στη δημοσιονομική κρίση της Ευρωζώνης, η οποία έχει διαχωρίσει τις χώρες της νομισματικής ένωσης σε δύο ταχύτητες. Οι πρόσφατες υποβαθμίσεις των πιστοληπτικών ικανοτήτων των χωρών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν αυξήσει τη φημολογία περί χρεοκοπίας, που θα αναγκάσει τις ισχυρότερες χώρες να παρέμβουν.
της International Herald Tribune
Δευ, 11 Ιανουαρίου 2010 - 12:43

Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί το τελευταίο διάστημα στη δημοσιονομική κρίση της Ευρωζώνης, η οποία έχει διαχωρίσει τις χώρες της νομισματικής ένωσης σε δύο ταχύτητες. Οι πρόσφατες υποβαθμίσεις των πιστοληπτικών ικανοτήτων των χωρών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν αυξήσει τη φημολογία περί χρεοκοπίας, που θα αναγκάσει τις ισχυρότερες χώρες να παρέμβουν για τη σωτηρία των πιο αδύναμων μελών.

Για αρκετούς οικονομολόγους, το συγκεκριμένο σενάριο αποτελεί μία πολύ μακρινή πιθανότητα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει αναδυθεί με ασφάλεια από την κρίση. Αντ’ αυτού αντιμετωπίζει τη μακροπρόθεσμη δοκιμασία της αποκατάστασης της δημοσιονομικής αξιοπιστίας σε αρκετές από τις χώρες που την απαρτίζουν.

Η αληθινή δοκιμασία, όμως, για τη μεγαλύτερη νομισματική ένωση του κόσμου θα είναι αν καταφέρει να αντεπεξέλθει στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις που θα της ασκηθούν όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αφορμή την άνοδο των οικονομιών σε Γερμανία και Γαλλία, αποφασίσει να ξεκινήσει την ενίσχυση των επιτοκίων. Σε αυτό το σημείο, οι θεωρητικά αδύναμες οικονομίες της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Ισπανίας θα πρέπει να λάβουν ακόμα δυσκολότερες αποφάσεις για την αντιμετώπιση αυτού που τώρα φαίνεται ως μερικά ακόμα χρόνια στάσιμων οικονομιών, υψηλής ανεργίας και περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Οι επικριτές της Ευρωζώνης από την πλευρά τους τονίζουν ότι οι ασθενέστερες οικονομίες, που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα ανεργίας και ανήσυχους ψηφοφόρους, δεν έχουν το στομάχι για τον περιορισμό των μισθών, συντάξεων και εξόδων, που απαιτείται για την αντιστάθμιση της χαμένης βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας που έχει προκύψει από την ισχυροποίηση του ευρώ της τελευταίας δεκαετίας.

Παραδόξως, η δυσλειτουργία μιας Ευρωζώνης δύο ταχυτήτων στην οποία αρκετοί αναφέρονται, ίσως και να αποτελεί την καλύτερη πιθανότητα ανάκαμψης που έχει με την προϋπόθεση ότι αυτή θα οδηγήσει στην πολυαναμενόμενη υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ηδη, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, το ευρώ έχει χάσει περισσότερο από 5% της αξίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με αρκετούς οικονομολόγους να αναμένουν περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ όσο θα ανοίγει η αναπτυξιακή ψαλίδα μεταξύ των ισχυρών και αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης. «Αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανησυχίες ότι μία ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης θα οδηγήσει σε εξασθένηση του ευρώ, τότε πρόκειται για θετικά νέα», αναφέρει ο οικονομολόγος στις Βρυξέλλες, Πολ Ντε Γκρόουε, ο οποίος υποστηρίζει ότι ένα αδύναμο ευρώ θα οδηγήσει σε μία ευρωπαϊκή ανάκαμψη που θα βασίζεται στις εξαγωγές. «Αρα θα μπορούσαμε να συγχαρούμε την Ελλάδα που μας έβγαλε από την ανωμαλία ενός υπερτιμημένου ευρώ», συμπλήρωσε.

(από την εφημερίδα «Καθημερινή», 5/1/2010)