Το Βελιγράδι υπέβαλε την αίτηση υποψηφιότητας στην Ε.Ε. με την φιλοδοξία να «σπάσει όλα τα ρεκόρ για την ταχύτερη είσοδο», αλλά οι διπλωματικοί κύκλοι προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι να πραγματοποιηθεί αυτό.

Το Βελιγράδι υπέβαλε την αίτηση υποψηφιότητας στην Ε.Ε. με την φιλοδοξία να «σπάσει όλα τα ρεκόρ για την ταχύτερη είσοδο», αλλά οι διπλωματικοί κύκλοι προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι να πραγματοποιηθεί αυτό. Ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς πάντως, υπέβαλε το κείμενο των πέντε σελίδων στον Σουηδό πρωθυπουργό, Φρέντερικ Ράινφελντ στη Στοκχόλμη στις 22 Δεκεμβρίου ελπίζοντας για το καλύτερο.

Ο κ. Τάντιτς έχει θέσει ως ημερομηνία σταθμό για την είσοδο στην Ε.Ε. το έτος 2014. Προς το παρόν, το νομικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις των δύο πλευρών, δηλαδή η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Συνεργασίας δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, γεγονός που εξηγεί την ‘χλιαρή’ υποδοχή εκ μέρους των Ευρωπαίων.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γιέρεμιτς, δήλωσε με μια νότα αισιοδοξίας πως η Σερβία έχει τη δυνατότητα να σπάσει όλα τα ρεκόρ ταχύτητας στην ένταξή της, ξεπερνώντας τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες. Σε συνέντευξή του πάντως, διευκρίνισε πως δεν είναι βέβαιο κατά πόσο η Σερβία θα μπορέσει να γίνει χώρα προς ένταξη εντός του 2010. Αυτό θα σήμαινε πως το υποψήφιο κράτος θα δεχόταν να απαντήσει σε ένα εκτενές ερωτηματολόγιο εκ μέρους της Ε.Ε. ως το πρώτο βήμα των διαπραγματεύσεων.

Ο Γκεόργκι Ντιμιτρώφ, πρέσβης της Βουλγαρίας στο Βελιγράδι, δήλωσε ότι η υποβολή της αίτησης είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία. «Γνωρίζουμε από τη δική μας εμπειρία ότι από τη στιγμή αυτή έως την πλήρη ένταξη, πολλά χρόνια θα περάσουν, στην περίπτωση της Βουλγαρίας δώδεκα», πρόσθεσε. Ο κ. Ντιμιτρώφ υπογράμμισε ότι τα χρόνια αυτά είναι ουσιαστικά «χρόνια αναμόρφωσης» για το υποψήφιο μέλος. Σημείωσε, τέλος, ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να μοιραστεί τις ευρωπαϊκές εμπειρίες της με τη Σερβία, συμπεριλαμβανομένων και των αρνητικών, ώστε να μην κάνει τα ίδια λάθη.

Ο πρέσβης αναγνώρισε ότι η Σερβία αντιμετωπίζει συγκεκριμένες προκλήσεις στην προσπάθειά της, κυρίως σε ότι έχει σχέση με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το Κόσοβο. «Η Σερβία δηλώνει πως η διαδικασία ενσωμάτωσης και το Κόσοβο είναι διακριτά ζητήματα, αλλά υπάρχει βεβαίως μια έμμεση επίδραση. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον βαθμό της προσοχής που θα δείξει η διεθνής κοινότητα σε οποιοδήποτε από τα θέματα αυτά».

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Κόσοβο, Κρίστοφερ Ντελ, είχε δηλώσει στις 22 Δεκεμβρίου ότι ο εποικοδομητικός διάλογος της Πρίστινα με το Βελιγράδι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να φέρει την περιοχή πιο κοντά στην Ε.Ε.