Ενα κολοσσιαίο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κόστους 30 δισ. ευρώ, πρόκειται να στηθεί εντός της επόμενης δεκαετίας στη Βόρεια Ευρώπη από τις χώρες που βρέχονται από τη Βόρεια Θάλασσα
Ενα κολοσσιαίο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κόστους 30 δισ. ευρώ, πρόκειται να στηθεί εντός της επόμενης δεκαετίας στη Βόρεια Ευρώπη από τις χώρες που βρέχονται από τη Βόρεια Θάλασσα.

Το φιλόδοξο σχέδιο προβλέπει συνδυασμό των ανεμογεννητριών που λειτουργούν στις βόρειες ακτές της Σκωτίας με το τεράστιο δίκτυο ηλιακών συλλεκτών της Γερμανίας και συνένωση με την ενέργεια η οποία παράγεται από τα κύματα στις ακτές του Βελγίου και της Δανίας αλλά και με το δυναμικό των υδροηλεκτρικών σταθμών της Νορβηγίας. Το ηλεκτρικό ρεύμα από όλες αυτές τις πηγές θα διανέμεται με ένα τεράστιο δίκτυο υποθαλάσσιων, υπόγειων και υπέργειων αγωγών μήκους 6.000 χιλιομέτρων το οποίο σταδιακά θα μπορεί να καλύψει ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της ευρωπαϊκής δέσμευσης να καλύπτεται ως το 2020 το 20% των ενεργειακών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου από ανανεώσιμες πηγές.

Oι κυβερνήσεις των εννέα χωρών που μετέχουν στο πρόγραμμα- Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία, Ιρλανδία, Βρετανία- ετοιμάζονται να αρχίσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο την εγκατάσταση γραμμών υψηλής τάσεως, οι οποίες κοστίζουν ακριβότερα από τους παραδοσιακούς αγωγούς εναλλασσόμενου ρεύματος, αλλά υφίστανται μικρότερες απώλειες κατά τη μεταφορά της ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανά Χώρα

Το σύνολο των εγκαταστάσεων που θα συνδεθούν στο δίκτυο θα παράγει περίπου 100 gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας, μέγεθος ισοδύναμο με εκείνο της παραγωγής 100 μεγάλων μονάδων παραγωγής ενέργειας με πρώτη ύλη τον άνθρακα και ικανό να τροφοδοτήσει 30-40 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Το νέο υπερ-δίκτυο αναμένεται να εξαλείψει το πρόβλημα που παρουσίαζαν ως τώρα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως προς τη μεταβλητότητα και την αδυναμία πρόβλεψης της απόδοσής τους. Π.χ., αν στη Σκωτία δεν φυσάει, οι ανεμογεννήτριες θα κινούνται κατά πάσα πιθανότητα στην Ολλανδία. Ετσι θα επιτραπεί η ασφαλής και αξιόπιστη παροχή «πράσινης» ενέργειας σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο. Ειδικά η σύνδεση με τη Νορβηγία θα λειτουργεί σαν μια γιγαντιαία «μπαταρία» της τάξεως των 30 GW αποθηκεύοντας καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα χρησιμοποιείται ανάλογα με τη ζήτηση.

«Τα πλεονεκτήματα ενός υπεράκτιουδικτύου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν περιορίζονταιαπλώς στη διασύνδεση αιολικώνπάρκων. Αν διαθέτουμε επιπλέονενεργειακή χωρητικότητα, πράγμα που θα ισχύει υπ΄ αυτές τις συνθήκες, θα μπορέσουμε να προβούμε σε “ανταλλαγή” ενέργειαςμεταξύ των χωρών που συμμετέχουνστο πρόγραμμααυξάνονταςέτσι την ανταγωνιστικότητατης Ευρωπαϊκής Ενωσης» λέει ο Τζάστιν Γουίλκς του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας.

Τ ο δίκτυο της Βόρειας Θάλασσας θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ενός μελλοντικού πανευρωπαϊκού «υπερδικτύου» το οποίο αναμένεται να συνδέει τις τεράστιες ηλιακές εγκαταστάσεις της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής με θαλάσσια, γεωθερμικά και αιολικά έργα συλλογής ενέργειας από άλλα μέρη της ηπείρου.

Επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενεργείας υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί η συλλογή μόλις του 0,3% της ηλιακής ακτινοβολίας που πέφτει στη Σαχάρα και στις ερήμους της Μέσης Ανατολής για να καλυφθούν όλες οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης.

Υπέρ της επέκτασης του δικτύου των εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη τάσσεται ο ηγέτης των Πρασίνων στην Ευρωβουλή Ντανιέλ ΚονΜπεντίτ . «Οι καθαρές πηγές ενέργειας μπορούνπλέον να είναι αποδοτικές. Το νέο δίκτυοθα αποτελεί ένα τεχνολογικό βήμα προς τα εμπρός, απαραίτητο, αν θέλουμε να επιτύχουμετους στόχους μας, για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων και τη σωτηρία του κλίματος» αναφέρει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

«Πριν από εννέα χρόνιαη Ισπανία κάλυπτετο 50% των αναγκών της από την αιολικήενέργεια. Αλλά η σύνδεση αυτής της ενέργειας με άλλα δίκτυα ήταν αδύνατη, παρά το γεγονός ότι, για παράδειγμα, στη Γαλλία υπήρχε έλλειψη εκείνη την περίοδο. Αν επεκτείνουμε στη Νότια Ευρώπη το παράδειγματου Βορρά, θα επωφεληθούμε σημαντικάτόσο από την αιολική ενέργεια όσο και από τα φωτοβολταϊκά. Ορθώς η ΕυρωπαϊκήΕνωση χρηματοδοτεί το σχέδιο. Πρόκειταιγια την ευρωπαϊκή απάντηση στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την ΚλιματικήΑλλαγή» τόνισε ο ιστορικός ηγέτης του Μάη του ΄68.

Αντιθέτως, εκτιμά ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μυωπική και αντιοικονομική επιλογή, λόγω του υψηλού κόστους και του προβλήματος των αποβλήτων.

«Το κόστος των πυρηνικών μονάδων τελευταίαςτεχνολογίας έχει εκτοξευθεί από 3,5 σε 7,5 δισ. ευρώ. Κάθε αντιδραστήρας κοστίζει8- 10 δισ. ευρώ. Για την αντικατάστασητων 59 παλαιών γαλλικών αντιδραστήρωνμε νέους θα δαπανηθεί ιλιγγιώδες ποσό.Και έπειτα υπάρχουν και τα υπέρογκα ασφαλιστικά έξοδα. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμωνπηγών ενέργειας είναι χρυσωρυχείο, όχι μόνο για τα κρατικά ταμείααλλά και για την απασχόληση...».

Πηγές ΑΠΕ

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 08/01/2010)