Μία μόλις ημέρα μετά την απόφασή του να θέσει σε δημοψήφισμα το νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις προς τη Βρετανία και την Ολλανδία και θέλοντας να κάμψει τις ανησυχίες για πολιτική απομόνωση της Ισλανδίας και περαιτέρω πιέσεις στις αγορές της, ο Ισλανδός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα διευθετήσει όλες τις υποχρεώσεις της
Μία μόλις ημέρα μετά την απόφασή του να θέσει σε δημοψήφισμα το νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις προς τη Βρετανία και την Ολλανδία και θέλοντας να κάμψει τις ανησυχίες για πολιτική απομόνωση της Ισλανδίας και περαιτέρω πιέσεις στις αγορές της, ο Ισλανδός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα διευθετήσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Η απόφαση του Ολαφούρ Γκρίμσον να μην υπογράψει το εξαιρετικά αντιδημοφιλές νομοσχέδιο, που είχε ψηφίσει το κοινοβούλιο για την αποζημίωση Βρετανών και Ολλανδών καταθετών μετά την κατάρρευση της τράπεζας Icesave και να το παραπέμψει στη λαϊκή βούληση, έβαλε τη χώρα στο στόχαστρο των διεθνών οίκων αξιολόγησης και έθεσε υπό αμφισβήτηση τα σχέδιά της για οικονομική ανάκαμψη.

Σε συνέντευξή του στο BBC ο Ολαφούρ Γκρίμσον επιχείρησε να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα που δημιουργήθηκε. «Η άποψη ότι δεν θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας είναι τελείως λανθασμένη. Η θεμελιώδης βάση του νόμου, ο οποίος ήδη ισχύει είναι πως η Ισλανδία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις», είπε ο Ισλανδός πρόεδρος.

«Το μόνο πράγμα που αποφάσισα είναι να επιτρέψω στο λαό της Ισλανδίας να έχει τον τελικό λόγο σε ένα δημοψήφισμα πλήρως σύμφωνο με τις θεμελιώδεις αρχές», συμπλήρωσε, χωρίς πάντως να διευκρινίσει τι θα γίνει εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο οι Ισλανδοί θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν της διεθνούς εμπιστοσύνης, ο Γκρίμσον σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια για μια εποικοδομητική συμφωνία με τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Βρετανίας.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της ισλανδικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Στεϊνγκριμούρ Σίγκφουσον, θα συναντηθεί σήμερα με ομολόγους του των σκανδιναβικών χωρών προκειμένου να τους πείσει να διατηρήσουν ζωτικής σημασίας πιστωτικές γραμμές ανοιχτές στη χώρα.

Ο κ. Σίγκφουσον είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με το Σουηδό υπουργό Οικονομικών, Αντερς Μποργκ, προκειμένου, όπως είπε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να του εξηγήσει πώς ακριβώς έχει η κατάσταση.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 08/01/2010)