Σε Ευρωπαϊκές Εταιρείες Εδόθησαν οι Άδειες για Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα 32GW στη Βρετανία

Σε Ευρωπαϊκές Εταιρείες Εδόθησαν οι Άδειες για Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα 32GW στη Βρετανία
energia.gr
Σαβ, 9 Ιανουαρίου 2010 - 09:47
Οι εταιρείες RWE, Statoil και Centrica κέρδισαν σήμερα τις άδειες για την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου σχεδίου στα πλαίσια του βρετανικού κατασκευαστικού προγράμματος υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συνολικού ύψους 84 δις ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα παγκοσμίως, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα πραγματοποιηθεί σε βαθιά νερά.

Οι εταιρείες RWE, Statoil και Centrica κέρδισαν σήμερα τις άδειες για την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου σχεδίου στα πλαίσια του βρετανικού κατασκευαστικού προγράμματος υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συνολικού ύψους 84 δις ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα παγκοσμίως, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα πραγματοποιηθεί σε βαθιά νερά και θα βοηθήσει τη χώρα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για μείωση των εκπομπών.

Το Crown Estate, το οποίο διαχειρίζεται το 55% της ακτογραμμής της Βρετανίας, απένειμε επίσης άδειες στη Scottish& Southern Energy, στην Iberdola, στη Scottish Power και τη Vattenfall, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Τα σχέδια αυτά θα προσθέσουν συνολικά 32.000 MW ισχύος στα 8.000 MW που είχαν ανατεθεί μέχρι πρότινος.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει μια πτώση της παραγωγής υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και ένα σύνολο από πυρηνικούς αντιδραστήρες μεγάλης ηλικίας. Η απάντηση, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπράουν, είναι η επένδυση στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, σε σημεία όπου επικρατούν ισχυροί άνεμοι. Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοδοξεί να παράγει το 15% της συνολικής του ενέργειας από ΑΠΕ ως το 2020, ενώ το Crown Estate εκτιμά πως τα υπεράκτια πάρκα μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό αυτό στο 25%.

Το Carbon Trust, μια κρατική εταιρεία που προωθεί την καθαρή ενέργεια, τονίζει πως «η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά. Η κατασκευαστική πρόκληση είναι τεράστια και απαιτεί την ανάπτυξη και τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε γρήγορους ρυθμούς, κάτω από εχθρικές συνθήκες ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας για τις ΑΠΕ και τον άνθρακα».

Ο κλάδος των υπεράκτιων αιολικών συνολικά μπορεί να φτάσει σε αξία το 2020 τα 120 δις δολάρια και να δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία, εκτιμά ο πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν. Μέχρι στιγμής, ο βρετανικός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας αναφέρει πως λειτουργούν εννέα υπεράκτια πάρκα με ισχύ 690 MW, ικανά να τροφοδοτήσουν με ενέργεια 400.000 κατοικίες.

Η κοινοπραξία των RWE, Scottish& Southern, Statkraft και Statoil κέρδισαν τα δικαιώματα για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου project, ισχύος 9.000 MW στο Ντόγκερ Μπανκ, 320χμ βορειοανατολικά του Λονδίνου στη Βόρεια Θάλασσα. Η Scottish Power και η Vattenfall πρόκειται να υλοποιήσουν το σχέδιο Νόρφολκ, ισχύος 7.200 MW. Τέλος, το τρίτο μεγαλύτερο έργο, ισχύος 4.200 MW, στη θαλάσσια περιοχή της Ιρλανδίας, ανατέθηκε στην Centrica και την RES.