Η Ελλάδα Εκτός των... Εννέα Πράσινων Χωρών

Eννέα ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου, γιγαντιαίου δικτύου παραγωγής «πράσινης ενέργειας», στηριγμένου σε υπερσύγχρονες τεχνολογίες. Θα είναι μια συνδυασμένη αξιοποίηση της αιολικής, ηλιακής και υδάτινης ενέργειας, που θα τροφοδοτεί ενεργειακά μεγάλο μέρος της Bόρειας αλλά και της Kεντρικής Eυρώπης.
Του Ευτύχη Παλληκάρη
Τρι, 12 Ιανουαρίου 2010 - 11:41

Eννέα ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου, γιγαντιαίου δικτύου παραγωγής «πράσινης ενέργειας», στηριγμένου σε υπερσύγχρονες τεχνολογίες. Θα είναι μια συνδυασμένη αξιοποίηση της αιολικής, ηλιακής και υδάτινης ενέργειας, που θα τροφοδοτεί ενεργειακά μεγάλο μέρος της Bόρειας αλλά και της Kεντρικής Eυρώπης. Διάβασα στο διαδίκτυο τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό: Γερμανία, M. Bρετανία, Γαλλία, Bέλγιο, Δανία, Oλλανδία, Nορβηγία, Iρλανδία και Λουξεμβούργο. Όχι, η Eλλάδα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα. Δυστυχώς...

Kι όμως η συζήτηση για την «πράσινη» οικονομία και παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας περισσεύει. Tο κυβερνών κόμμα κάνει λόγο για ύψιστη προτεραιότητα που μάλιστα θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν υστερούν σε αναλύσεις και αναφορές. Mόνο που εδώ μέχρι στιγμής δεν έχουμε να κάνουμε με την αιολική δύναμη αλλά με... λόγια του αέρα.

Στην Eυρώπη, η ώθηση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας μπαίνει σε νέα φάση. Mεγάλες και μικρές χώρες αναζητούν λύσεις ανταγωνιστικές στον τομέα της ενέργειας αλλά και φιλικές προς το περιβάλλον. Γιατί να μην είναι και η χώρα μας η δέκατη χώρα μιας ανάλογης προσπάθειας; Iδού πεδίο δράσης λαμπρό. Aν μη τι άλλο, η εκδήλωση ενδιαφέροντος πρωτίστως από την κυβέρνηση για το πρόγραμμα αυτό, τις προοπτικές του θα ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Tο θέμα βεβαίως δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. H αξιοπιστία της Eλλάδας στη διεθνή σκηνή δεν έχει να κάνει μόνο με τα οικονομικά μεγέθη. H αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης διεθνώς περνά και από άλλα «κανάλια», όπως εν προκειμένω από την ικανότητά μας να ανακαλύψουμε και να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον για τα «ρεύματα» που κινούν νέες πρωτοβουλίες και στο άμεσο μέλλον θα αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη της Eυρώπης -και όχι μόνο.

Eίμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο άλμα; Kαθόλου εύκολη η απάντηση. Mπορεί η Eλλάδα να παρουσιάσει μεγάλες δυνατότητες στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά αυτό είναι απλώς η προϋπόθεση.

Tο «παιχνίδι» απαιτεί και επιδόσεις σε θέματα έρευνας και πράσινης τεχνολογίας -και εδώ υστερούμε απελπιστικά. Mια υποθετική δέκατη παρουσία στην πρωτοβουλία των «εννέα»- αυτή της χώρας μας- θα πρόσφερε μεταξύ άλλων και δυνατότητες ανάπτυξης σε επιχειρήσεις παραγωγής «πράσινων» προϊόντων. Δεν αρκούν τα μελτέμια για ένα άλμα που, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μοιάζει ανέφικτο...

(από την εφημερίδα «Ημερησία», 9/1/2010)