Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρκσι, ο αγωγός Nord Stream είναι μια «σπατάλη των χρημάτων των Ευρωπαίων καταναλωτών». Ο κ. υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια της συνεδρίασης της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Πολωνίας και τόνισε παράλληλα ότι το σχέδιο προωθήθηκε από τη Ρωσία και τη Γερμανία, παρά την αντίθεση της χώρας του.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρκσι, ο αγωγός Nord Stream είναι μια «σπατάλη των χρημάτων των Ευρωπαίων καταναλωτών». Ο κ. υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια της συνεδρίασης της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Πολωνίας και τόνισε παράλληλα ότι το σχέδιο προωθήθηκε από τη Ρωσία και τη Γερμανία, παρά την αντίθεση της χώρας του, τη στιγμή που δεν κρίνεται ωφέλιμο οικονομικώς.

 

Οι αρχές της Πολωνίας έχουν υποδείξει επανειλημμένα πως η ρωσογερμανική κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Gazprom δεν έχει εξηγήσει επαρκώς γιατί η θαλάσσια οδός είναι καλύτερη από την φτηνότερη επιλογή της μεταφοράς αερίου από την ξηρά.

 

Ο κ. Σικόρσκι είχε δηλώσει το 2006 ως υπουργός Άμυνας ότι ο Nord Stream αντανακλά το σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ του 1939, με το οποίο η ναζιστική Γερμανία και η σταλινική Σοβιετική Ένωση έπληξαν τα συμφέροντα της Πολωνίας.

 

Εκτός όμως από την χώρα αυτή και η Εσθονία με τη Λιθουανία έχουν προειδοποιήσει ότι ο αγωγός θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα επιχειρεί μέσω του Nord και South Stream να διαφοροποιήσει τις οδούς παροχής φυσικού αερίου και να αποφύγει την Ουκρανία ως μετακομιστικό ενδιάμεσο σταθμό.