Οι τιμές του πετρελαίου δεν θα μπορέσουν να διατηρηθούν φέτος πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, εκτιμά η Deutsche Bank, υποστηρίζοντας ότι τα επίπεδα της προσφοράς και της ζήτησης δεν δικαιολογούν τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών. «Παρά την πιθανότητα για ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ, παραμένουμε επιφυλακτικοί όσον αφορά στις προοπτικές των τιμών πετρελαίου το 2010», τονίζουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της τράπεζας, με επικεφαλής των Άνταμ Σιεμίνσκι
Οι τιμές του πετρελαίου δεν θα μπορέσουν να διατηρηθούν φέτος πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, εκτιμά η Deutsche Bank, υποστηρίζοντας ότι τα επίπεδα της προσφοράς και της ζήτησης δεν δικαιολογούν τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών.

«Παρά την πιθανότητα για ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ, παραμένουμε επιφυλακτικοί όσον αφορά στις προοπτικές των τιμών πετρελαίου το 2010», τονίζουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της τράπεζας, με επικεφαλής των Άνταμ Σιεμίνσκι.

«Η αγορά πετρελαίου πιθανόν να αντιμετωπίσει μια περίοδο χαμηλότερης ζήτησης και πιο αδύναμων τιμών στα μέσα του 2010. Τα ράλι της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι θα γίνουν βιώσιμα το 2011», επισημαίνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deutsche Bank, η παγκόσμια ζήτηση αργού θα αυξηθεί φέτος κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έναντι αύξησης 1,5 εκατ. βαρελιών που αναμένει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

«Τα αποθέματα πετρελαίου υποχωρούν, αλλά τα συνολικά επίπεδα παραμένουν υψηλά» στις χερσαίες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών, ενώ τα αποθέματα αργού και καυσίμων στη θάλασσα είναι «άφθονα», υπογραμμίζει ο Σιεμίνσκι.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι η μέση τιμή του αργού στα προθεσμιακά συμβόλαια θα διαμορφωθεί φέτος στα 65 δολάρια το βαρέλι – όσο προέβλεπαν τον περασμένο Οκτώβριο.