Στα πλαίσια της στρατηγικής της ανάδειξης της Τουρκίας σε «γέφυρα» ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση εντάσσεται η σημερινή επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην ρωσική πρωτεύουσα. Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, η χώρα του φιλοδοξεί να τοποθετηθεί στον διεθνή χώρο ως περιφερειακός παίκτης κι όχι σαν «αντικείμενο»
Στα πλαίσια της στρατηγικής της ανάδειξης της Τουρκίας σε «γέφυρα» ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση εντάσσεται η σημερινή επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην ρωσική πρωτεύουσα. Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, η χώρα του φιλοδοξεί να τοποθετηθεί στον διεθνή χώρο ως περιφερειακός παίκτης κι όχι σαν «αντικείμενο».

Όσον αφορά τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν είχε δηλώσει πέρυσι ότι η χώρα του επιθυμούσε τη μεταφορά σημαντικού μεριδίου του φυσικού της αερίου προς την Ευρώπη μέσω των τουρκικών διαδρόμων, παρακάμπτοντας πολιτικά ευαίσθητες διαδρομές, όπως αυτή της Ουκρανίας. Στην συνάντηση των δύο πρωθυπουργών τον περασμένο Αύγουστο η Τουρκία συνήνεσε στην διέλευση του SouthStreamαπό την αποκλειστική οικονομική ζώνη της στον Εύξεινο Πόντο.

Η Ρωσία επιδιώκει, από την πλευρά της, την διαφοροποίηση του ενεργειακού τομέα στην ευρύτερη περιοχή, μέσω των αγωγών South Stream και Nord Stream, την στιγμή που η Ε.Ε. προωθεί τον αγωγό Nabuccoγια την διασφάλιση των ενεργειακών της αναγκών.