Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παράσχει δάνειο 60 εκατ. ευρώ και με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ στη Βουλγαρία. Το δάνειο συνάπτεται ώστε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή αιολικού πάρκου στην πόλη Σουβόροβο, 25 χμ από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ( EBRD) ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παράσχει δάνειο 60 εκατ. ευρώ και με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ στη Βουλγαρία. Το δάνειο συνάπτεται ώστε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή αιολικού πάρκου στην πόλη Σουβόροβο, 25 χμ από τη Μαύρη Θάλασσα.

Το πάρκο θα αποτελείται από 30 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 60 MW και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2010. «Όπως αρκετές χώρες της περιοχής, η Βουλγαρία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε θερμικές και πυρηνικές πηγές ενέργειας, με λιγότερο από 10% του ηλεκτρισμού να παράγεται από ΑΠΕ και μόλις 1% από αιολικά. Το σχέδιο αυτό θα βοηθήσει τη Βουλγαρία να επιτύχει τον στόχο της αύξησης στο 16% ως το 2020», τόνισε εκπρόσωπος της Τράπεζας.

Στην εταιρεία Eolica Bulgaria, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή, βασικός μέτοχος είναι ο ισπανικός όμιλος Enhol. Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ στην Ισπανία, την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Με συνολικό κόστος 108 εκατ. ευρώ, το σχέδιο συνχρηματοδοτείται από την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας.