Εκκληση για τη μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, αν δεν θέλει να χάσει το οικονομικό της πλεονέκτημα. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών... η ενεργειακή μας κατανάλωση έχει αυξηθεί 9%», ανέφερε στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο κ. Θαπατέρο, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της Ε.Ε.
Εκκληση για τη μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, αν δεν θέλει να χάσει το οικονομικό της πλεονέκτημα. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών... η ενεργειακή μας κατανάλωση έχει αυξηθεί 9%», ανέφερε στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο κ. Θαπατέρο, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της Ε.Ε. «Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας. Αν δεν τη μειώσουμε, δεν θα καταφέρουμε να επιτύχουμε οποιαδήποτε μορφή οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Σχεδόν το 58% του φυσικού αερίου που χρησιμοποίησαν τα σπίτια και οι βιομηχανίες της Ευρώπης προέρχεται από χώρες εκτός της Ε.Ε. Περίπου το 40% των εισαγωγών είναι από τη Ρωσία, το 24% από τη Νορβηγία και το 20% από την Αλγερία.

«Κινηθήκαμε από το 44% στο 53% όσον αφορά την ενεργειακή κατανάλωση», υπογράμμισε ο κ. Θαπατέρο. «Αυτές οι εννέα ποσοστιαίες μονάδες αντιπροσωπεύουν τα 67 δισ. ευρώ που μεταφέρουμε σε άλλες χώρες από την Ε.Ε. Είναι σχεδόν το ίδιο ποσό με αυτό που οι ευρωπαϊκές χώρες ξοδεύουν για δημόσιες επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Η πρώτη εκ των δύο προτεραιοτήτων της ισπανικής προεδρίας στον τομέα της ενέργειας θα είναι η απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, συνεχίζοντας την κίνηση που έκανε τον προηγούμενο Μάρτιο η Ε.Ε. με τη νομοθεσία για την αποδυνάμωση των γιγαντιαίων εταιρειών ενέργειας. Η δεύτερη είναι η επίτευξη βελτιωμένων διασυνδέσεων μεταξύ των εθνικών δικτύων για τη μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Η συγκεκριμένη κίνηση θα προωθήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών, θα μειώσει τις τιμές και θα επιτρέψει στις χώρες να παρέχουν αμοιβαία βοήθεια σε μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις. Εκτός αυτού, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού για την προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μελλοντική στρατηγική της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τις μεταφορές.

«Αν προχωρήσουμε συντονισμένα ως Ευρωπαίοι, με ένα κοινό όραμα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τότε θα συμβάλουμε στη μάχη της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/01/2010)