Η Πολωνία και η Ρωσία είναι «πολύ κοντά» σε τελική συμφωνία για αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύει τη χώρα η Gazprom, μετά τη χθεσινή απόφαση για αλλαγή του μάνατζμεντ στην EuRoPol Gaz Sa, την εταιρία που διαχειρίζεται το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Γιαμάλ
Η Πολωνία και η Ρωσία είναι «πολύ κοντά» σε τελική συμφωνία για αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύει τη χώρα η Gazprom, μετά τη χθεσινή απόφαση για αλλαγή του μάνατζμεντ στην EuRoPol Gaz Sa, την εταιρία που διαχειρίζεται το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Γιαμάλ.

Σε σημερινές δηλώσεις του στον Τύπο, ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μικολάι Μπουτζανόφσκι είπε ότι η χθεσινή απόφαση της μεγαλύτερης πολωνικής ενεργειακής εταιρίας Polskie Gornictwo και της Gazprom είναι «ένα μεγάλο βήμα» προς τη σύναψη καινούργιου συμβολαίου.

Τον προηγούμενο μήνα, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συμφώνησαν να επεκτείνουν μέχρι το 2037 την τροφοδοσία της Πολωνίας με ρωσικό φυσικό αέριο. Η Πολωνία λαμβάνει από τη Ρωσία περίπου τα δύο τρίτα του φυσικού αερίου που καταναλώνει.

Η τελική συμφωνία προϋποθέτει την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ της Gazprom και της Polskie Gornictwo σχετικά με τη διεκδίκηση από την πολωνική εταιρία οφειλόμενων τελών διαμετακόμισης ύψους 80 εκατ. δολαρίων.

(πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ )