Η Γαλλία ανέλυσε τα σχέδιά της για την επιβολή φόρου άνθρακα στις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις έως το 2013, όταν και θα αρχίσουν να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπών με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας (ETS). Ο σχετικός νόμος θα ξεκινήσει να ισχύει από τον φετινό Ιούλιο.

Η Γαλλία ανέλυσε τα σχέδιά της για την επιβολή φόρου άνθρακα στις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις έως το 2013, όταν και θα αρχίσουν να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπών με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ( ETS). Ο σχετικός νόμος θα ξεκινήσει να ισχύει από τον φετινό Ιούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος, Ζαν-Λουί Μπορλού, παρουσίασε την αναθεωρημένη πρόταση την Τετάρτη, αφού είχε προηγηθεί η απόρριψη εκ μέρους του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του αρχικού σχεδίου τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση ήλπιζε να επιβάλει φόρο στην κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιθάνθρακα εκ μέρους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ο οποίος θα άγγιζε τα 17 ευρώ ανά τόνο εκπομπών και θα αυξανόταν σταδιακά. Αλλά το Συνταγματικό Συμβούλιο έκρινε πως το νομοσχέδιο περιείχε μεγάλο αριθμό εξαιρέσεων και συνεπώς δεν θα συνέβαλε στον σκοπό της καταπολέμησης της Κλιματικής Αλλαγής. Με βάση το παλαιό νομοσχέδιο, οι 1.000 μεγαλύτεροι ρυπαντές στη Γαλλία εξαιρούνταν.

Η νέα πρόταση της κυβέρνησης διορθώνει το πρόβλημα θέτοντας τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που πρόκειται να συμμετάσχουν στο ETS ως αντικείμενο φορολογίας μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2013. Η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι θα αναλάβει πρόσθετα μέτρα, ξεκινώντας τον Φεβρουάριο για την προστασία της ανταγωνιστικότητας σε ευαίσθητους τομείς, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις, τους κοινωνικούς εταίρους και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για την εφαρμογή των προτάσεών της.