Προβλήματα στη διεύρυνση της Ευρωζώνης προβλέπουν στις αναλύσεις τους τα διεθνή ΜΜΕ, ότι προκαλεί η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Μόνο η μικρή Εσθονία αναμένεται να καταφέρει να γίνει μέλος της ζώνης του ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. «Η Γερμανική και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να επιτρέψουν την είσοδο σε μία δεύτερη Ελλάδα», δήλωσε ο Λαρς Κρίστενσεν, αναλυτής της Dasnke Bank
Προβλήματα στη διεύρυνση της Ευρωζώνης προβλέπουν στις αναλύσεις τους τα διεθνή ΜΜΕ, ότι προκαλεί η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.

Μόνο η μικρή Εσθονία αναμένεται να καταφέρει να γίνει μέλος της ζώνης του ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η Γερμανική και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να επιτρέψουν την είσοδο σε μία δεύτερη Ελλάδα», δήλωσε ο Λαρς Κρίστενσεν, αναλυτής της Dasnke Bank.

Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια για ένταξη στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να επιτύχουν πρώτα τα πραγματικά οικονομικά και δημοσιονομικά κριτήρια.

Μάλιστα, όταν το 2004 έγιναν μέλη της ΕΕ οκτώ κράτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα, 33 οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα γίνονταν μέλη της Ευρωζώνης μέχρι το 2010.

Ωστόσο, μόνο η Κύπρος, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Σλοβακία μπήκαν στην Ευρωζώνη, ενώ η υποψηφιότητα της Λιθουανίας απορρίφθηκε για μικρή απόκλιση από τα κριτήρια.
«Βαλκανικά αδέλφια»

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της ΕΕ και της Γερμανίας, έχοντας ως παράδειγμα την ελληνική κρίση, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ένωση έγινε πρόωρα, καθώς μαστίζονται από διαφθορά και τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.
Υπάρχουν πολλοί στις Βρυξέλλες και την Φραγκφούρτη που θεωρούν πως οι τρεις αυτές χώρες παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα στα οικονομικά στατιστικά τους και το υπερφίαλο δημόσιο κράτος τους.

Ωστόσο, ο Κρίστενσεν καταλήγει ότι η «ελληνική κρίση» έχει κάνει τους ήδη δύσπιστους Δανού και Σουηδούς να ταχθούν υπέρ της ένταξής τους στην Ευρωζώνη.

(από www.kathimerini.gr, 10/02/2010)