Πριν από πέντε χρόνια στους δρόμους του Κιέβου εκτυλισσόταν η πορτοκαλί επανάσταση, ως αντίδραση στις εκλογές που κατηγορείται ότι είχε κερδίσει με νοθεία ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Τώρα, ο ίδιος άνθρωπος εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας με μια νίκη που επηρεάζει εξίσου την Ευρώπη, τη Ρωσία και τις μεταξύ τους σχέσεις
Πριν από πέντε χρόνια στους δρόμους του Κιέβου εκτυλισσόταν η πορτοκαλί επανάσταση, ως αντίδραση στις εκλογές που κατηγορείται ότι είχε κερδίσει με νοθεία ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Τώρα, ο ίδιος άνθρωπος εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας με μια νίκη που επηρεάζει εξίσου την Ευρώπη, τη Ρωσία και τις μεταξύ τους σχέσεις.

O φιλορώσος πρώην μηχανικός κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, κυρίως χάρη στον μεγάλο ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας αλλά και λόγω της απογοήτευσης από την πολιτική των ηγετών της πορτοκαλί επανάστασης, του έως τώρα προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο και της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

Οι διεθνείς παρατηρητές που παρακολούθησαν τη διεξαγωγή των εκλογών μίλησαν για «δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες», αλλά η αντίπαλος του Γιανουκόβιτς Γιούλια Τιμοσένκο κατήγγειλε εκτεταμένη νοθεία και αρνείται να παραδεχθεί τη νίκη του. Εκπρόσωπος του κόμματος της Τιμοσένκο δήλωσε ότι η πρωθυπουργός θα καταφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να ζητήσει τη διεξαγωγή νόμιμων εκλογών. Μέχρι στιγμής, με καταμετρημένο το 98,84% των ψήφων από τις προεδρικές εκλογές, ο μέχρι σήμερα ηγέτης της αντιπολίτευ- σης Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκλέγεται νέος πρόεδρος της χώρας με 48,66%, έναντι 45,75% της Τιμοσένκο. Περίπου 1,1 εκατ. ψηφοφόροι ωστόσο (ποσοστό 4,38%) καταψήφισαν και τους δύο υποψηφίους, όπως έχουν δικαίωμα να κάνουν βάση του εκλογικού νόμου. Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε στο 69,14%.

Η προσέγγιση

Ο Γιανουκόβιτς επιθυμεί να διατηρηθεί η πορεία προσέγγισης με τη Δυτική Ευρώπη, αλλά δεν θεωρεί ότι η χώρα του πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα.

Επίσης θεωρείται ότι είναι πιο στενός σύμμαχος με τη Μόσχα, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικές αποφάσεις που καλείται να λάβει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, όπως τι θα γίνει με τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφος της χώρας αλλά και το μέλλον του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη. Παρά τις καταγγελίες της Τιμοσένκο, δεν έχει γίνει διαδήλωση στο Κίεβο, ενώ πολιτικοί παράγοντες της Ευρώπης έσπευσαν να αναγνωρίσουν τη νίκη του Γιανουκόβιτς.


Τι σημαίνει η προεδρία του Γιανουκόβιτς

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Ο Γιανουκόβιτς έχει ζητήσει την κατάργηση της συμφωνίας του 2009, η οποία επιβάλλει στην Ουκρανία να αρχίσει να πληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο τις τιμές που πληρώνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Ο νέος πρόεδρος θεωρεί πως η χώρα του θα πρέπει να πληρώνει με μειωμένες τιμές. Υποσχέθηκε τη δημιουργία κονσόρτσιουμ που θα επιτρέψει στη Ρωσία να συμμετέχει στη διαχείριση του τεράστιου δικτύου μεταφοράς αερίου στην Ουκρανία, προωθώντας έτσι τους στόχους της Μόσχας να ελέγχει την αλυσίδα παροχής αερίου στην Ευρώπη.

Δεσμεύτηκε να βοηθήσει τη Ρωσία στην κατασκευή του αγωγού South Stream, που έχει στόχο την παράκαμψη της Ουκρανίας για τη μεταφορά αερίου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γιανουκόβιτς παραλαμβάνει κατεστραμμένη την οικονομία, παρ΄ όλο που έχει αρχίσει να διαφαίνεται ανάκαμψη. Μετά την οικονομική κρίση του 2008, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στην Ουκρανία δάνειο 16,4 δισ.

δολαρίων, το οποίο πάγωσε αργότερα στα 11 δισ. όταν η διχασμένη κυβέρνηση απέτυχε να περιορίσει τις επιδοτήσεις για το αέριο και τις δαπάνες. Οι μεταρρυθμίσεις θα είναι οδυνηρές για τους πολίτες, καθώς ο Γιανουκόβιτς δέχεται πιέσεις να ανακαλέσει τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο Γιανουκόβιτς λέει ότι θα υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε., θα περιορίσει τους εμπορικούς δασμούς και θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της βίζας. Θεωρεί όμως ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην Ε.Ε. και δεν θα πιέσει τις διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ

Ο Γιανουκόβιτς πιστεύει πως η Ουκρανία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στο Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας που δημιούργησε η Μόσχα. Αναμένεται να συνεχίσει την περιορισμένη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, στην οποία περιλαμβάνεται και η συμμετοχή σε κάποιες στρατιωτικές ασκήσεις.

ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Ο Γιούσενκο απειλούσε να διώξει τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας από τη βάση του στη Σεβαστούπολη, μετά την εκπνοή της συμφωνίας το 2017. Ο Γιανουκόβιτς έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το θέμα της βάσης θα πρέπει να λυθεί με τρόπο που δεν θα βλάπτει ούτε τα συμφέροντα της Ουκρανίας ούτε της Ρωσίας.

ΓΝΩΜΗ - Μεταξύ Ανατολής και Δύσης
TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , της Μary Dejevsky

O Βίκτορ Γιανουκόβιτς εμφανιζόταν συχνά στα δυτικά μέσα πριν από πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της «πορτοκαλί επανάστασης» στην Ουκρανία ήταν ο κακός. Με το μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του να βρίσκεται στην Ανατολή και το άχαρο στυλ του, ήταν ο διάβολος που υποστηριζόταν από το Κρεμλίνο απέναντι στο αγγελικό ντουέτο του Βίκτορ Γιούσενκο και της Γιούλια Τιμοσένκο.

Πολλοί μιλούν για το τέλος της «πορτοκαλί επανάστασης».

Όμως αυτό δεν είναι σωστό γιατί βεβαίως και οι νέοι διαδήλωναν ειρηνικά για ανεξαρτησία πριν από πέντε χρόνια προκαλώντας τον θαυμασμό όλου του κόσμου, όμως κανένας πολιτικός δεν θα μπορούσε να έχει ανταποκριθεί στις τόσο υψηλές προσδοκίες.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η Ουκρανία οδηγείται πίσω στην αγκαλιά της Μόσχας. Οι διαφορετικές απόψεις των Ουκρανών για τη Ρωσία εξαρτώνται εν μέρει από το πού ζουν και ποια γλώσσα μιλούν. Όμως όλοι συμφωνούν σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία. Η συζήτηση γίνεται μόνο για κατά πόσο η γεωγραφική θέση της Ουκρανίας επηρεάζει την πολιτική της. Πριν από πέντε χρόνια με την επιλογή του Γιούσενκο οι Ουκρανοί ήλπιζαν ότι η χώρα τους θα περνούσε αυτόματα στη Δύση με τα εχέγγυα της «πορτοκαλί επανάστασης». Τώρα, με την επιλογή του Γιανουκόβιτς οι Ουκρανοί δείχνουν ότι κατανοούν πως η χώρα τους βρίσκεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Και επιτέλους, ίσως όλοι φαίνεται να αποδέχονται την ιδέα μιας ανεξάρτητης Ουκρανίας- συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των Ουκρανών.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 10/02/2010)