Την «Κατιούσα» Έχει Πάρει η Βουλγαρική Οικονομία

Την «Κατιούσα» Έχει Πάρει η Βουλγαρική Οικονομία
του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Λεωνίδα Λιάμη
Παρ, 12 Φεβρουαρίου 2010 - 09:42
Η κρίση επηρέασε κυρίως τους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται το β’ εξάμηνο του 2010, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του CED. Την «κατιούσα» έχει πάρει η βουλγαρική οικονομία κατά τους πρώτους μήνες του 2010, τάση που αναμένεται -σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Οικονομικής Ανάπτυξης (CED) της χώρας- να συνεχιστεί το 2010, αν και με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με το 2009. Η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται το β’ εξάμηνο του 2010, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του CED, παρουσιάζοντας τα ευρήματα σχετικής έρευνας
Η κρίση επηρέασε κυρίως τους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται το β’ εξάμηνο του 2010, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του CED.

Την «κατιούσα» έχει πάρει η βουλγαρική οικονομία κατά τους πρώτους μήνες του 2010, τάση που αναμένεται -σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Οικονομικής Ανάπτυξης (CED) της χώρας- να συνεχιστεί το 2010, αν και με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με το 2009. Η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται το β’ εξάμηνο του 2010, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του CED, παρουσιάζοντας τα ευρήματα σχετικής έρευνας.

Όπως τόνισαν, η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρέασε κυρίως τους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών, την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2009.

Συρρίκνωση

Επίσης, το 2009, συρρικνώθηκαν οι εισαγωγές και οι εξαγωγές, ωστόσο τον περασμένο Νοέμβριο καταγράφηκε μια μικρή βελτίωση στο εξωτερικό εμπόριο. Ακόμη τον Νοέμβριο του 2009, η αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία -σύμφωνα με το CED- διαμορφώθηκε στο ποσό των 2,6 δισ. ευρώ και εκτιμάται πως το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα «επίπεδα» από τα 6,5 δισ. ευρώ των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2008, πριν από την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Ο τραπεζικός τομέας, σύμφωνα με το CED, παρέμεινε σταθερός το 2009 και παρά την κρίση, οι βουλγαρικές τράπεζες είχαν κερδοφορία, αν και μικρότερη σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Για την ανεργία, εκτιμάται πως θα συνεχίσει την ανοδική της «τροχιά» και θα «σκαρφαλώσει» στο 10% το επόμενο διάστημα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα το 2010, ίσως, θα είναι η ανεργία», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του CED, Γκεόργκι Προχάνσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι μαζικές απολύσεις, ιδίως του μη εξειδικευμένου προσωπικού, σε όλες, σχεδόν τις εταιρείες, ακόμη και σε αυτές με καλή οικονομική κατάσταση, είναι γεγονός, διότι αυτή την περίοδο πραγματοποιείται η εσωτερική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Συνήθως, αυτή η αναδιάρθρωση οδηγεί σε απολύσεις, οι οποίες εντείνουν τις πιέσεις στην αγορά εργασίας».

Κοινοτικά κονδύλια

Την ίδια στιγμή η Βουλγαρία θα λάβει νέα κοινοτικά κονδύλια 3,3 δισ. ευρώ, ύστερα από θετική αξιολόγηση των κοινοτικών επιχειρησιακών προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα» και «Μεταφορές». Είχε προηγηθεί η θετική αξιολόγηση άλλων δύο επιχειρησιακών προγραμμάτων («Περιφερειακή Ανάπτυξη» και «Τεχνική Βοήθεια»), από τα οποία οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης της Βουλγαρίας θα λάβουν επιπλέον κοινοτικούς πόρους αξίας 1,7 δισ. ευρώ.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» θα κατευθύνει κοινοτικά κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ σε βουλγαρικές ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο αυτό το 2010 θα δημοσιευτούν 15 προκηρύξεις έργων συνολικού προϋπολογισμού αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Εργα υποδομών

Με το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μεταφορές», 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν προς χρηματοδότηση έργων υποδομών στη Βουλγαρία, όπως αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι, ναυτιλία και υποδομές συνδυασμένων μεταφορών. Πάντως η Βουλγαρία κινδυνεύει να της επιβληθούν νέες οικονομικές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «ανωμαλίες» που αφορούν τα έτη 2008 και 2009 σχετικά με τη χρήση των προγραμμάτων ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών.

Η χώρα κινδυνεύει με πρόστιμα ύψους 126 εκατ. ευρώ για δεκαπέντε περιπτώσεις δόλιων ανταλλαγών δημοσίων εκτάσεων, που διαπράχθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 12/02/2010)