Ουάσιγκτον. – Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science προειδοποιεί ότι στον πυθμένα στου Αρκτικού Ωκεανού υπάρχουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, που εάν συνεχίσουν να διαρρέουν, θα προκαλέσουν μεγάλη αύξηση της θερμοκρασία της Γης. Αυτό υποστηρίζει η επί κεφαλής της ερευνητικής ομάδος του Πανεπιστημίου της Αλάσκας Ναταλία Σάκοβα που μέτρησε τα επίπεδα μεθανίου στα ύδατα της υφαλοκριπίδος της Ανατολικής Σιβηρίας, η οποία καλύπτει μια έκταση δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων στον πυθμένα της Αρκτικής
Ουάσιγκτον. – Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science προειδοποιεί ότι στον πυθμένα στου Αρκτικού Ωκεανού υπάρχουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, που εάν συνεχίσουν να διαρρέουν, θα προκαλέσουν μεγάλη αύξηση της θερμοκρασία της Γης. Αυτό υποστηρίζει η επί κεφαλής της ερευνητικής ομάδος του Πανεπιστημίου της Αλάσκας Ναταλία Σάκοβα που μέτρησε τα επίπεδα μεθανίου στα ύδατα της υφαλοκριπίδος της Ανατολικής Σιβηρίας, η οποία καλύπτει μια έκταση δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων στον πυθμένα της Αρκτικής.

Η ίδια η Σάκοβα σημείωσε ότι η ποσότης μεθανίου στην συγκεκριμένη περιοχή απεδείχθη πολύ μεγαλύτερη από ότι είχε αρχικώς εκτιμηθεί, φθάνοντας περίπου τα 8 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση από το 2003 έως το 2008, από τα 440 εκατομμύρια τόνους που απελευθερώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο. Οι μεγάλες ποσότητες μεθανίου αναβλύζουν από τον πυθμένα της Αρκτικής με την μορφή φυσαλίδων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, η συγκέντρωσης  του μεθανίου στην Αρκτική κατά μέσο όρο είναι σήμερα 1,85 μέρη ανά εκατομμύριο, αριθμός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 400.000 ετών.

Επισημαίνεται δε ότι το μεθάνιο είναι 30 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακος ως αέριο του θερμοκηπίου. Και ως εκ τούτου, η μελέτη τονίζει ότι η απελευθέρωσης έστω και ενός μικρού μέρους από το μεθάνιο της υφαλοκρηπίδας θα πυροδοτούσε μια απότομη κλιματική αλλαγή.Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι δεν γνωρίζουν ακόμη πότε ξεκίνησε η διαρροή μεθανίου ή εάν συνεχίζεται από το τέλος της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων.

Όπως αναφέρουν παλαιότερες σχετικές μελέτες, οι μεγάλες ποσότητες μεθανίου απελευθερώνονται όχι μόνο από τον πυθμένα αλλά και από τα μονίμως παγωμένα εδάφη της αρκτικής τούνδρας, τα οποία έχουν αρχίσει πλέον να ξεπαγώνουν. Σε αυτήν την περίπτωση υπογραμμίζεται ότι το μεθάνιο προέρχεται από την αποσύνθεση φυτικού υλικού μέσα στο έδαφος και παραμένει παγιδευμένο υπογείως λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας.