Αν ζούσατε στο Ελσίνκι και μένατε κοντά στον καθεδρικό Ουσπένσκι –την ορθόδοξη εκκλησία που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της φινλανδικής πρωτεύουσας–, τότε θα μπορούσατε να θερμάνετε το διαμέρισμά σας αξιοποιώντας την ηλεκτρική ενέργεια που βοηθά τον υπολογιστή σας να πλοηγηθεί στο Διαδίκτυο.

Αν ζούσατε στο Ελσίνκι και μένατε κοντά στον καθεδρικό Ουσπένσκι –την ορθόδοξη εκκλησία που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της φινλανδικής πρωτεύουσας–, τότε θα μπορούσατε να θερμάνετε το διαμέρισμά σας αξιοποιώντας την ηλεκτρική ενέργεια που βοηθά τον υπολογιστή σας να πλοηγηθεί στο Διαδίκτυο. Κι αυτό, γιατί η εταιρεία πληροφορικής Academica, σε συνεργασία με την τοπική επιχείρηση ηλεκτρισμού Helsingin Energia, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν σε μια σειρά από υπόγειες αίθουσες, κάτω από το ναό, εκατοντάδες server ώστε να χρησιμοποιήσουν τη θερμότητα που αυτοί παράγουν για να ζεστάνουν 500 παρακείμενες κατοικίες. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων αγωγών θα κυκλοφορούν τόνοι θαλασσινού νερού το οποίο, αφού χρησιμοποιηθεί ως ψυκτικό μέσο για να αποτρέψει την υπερθέρμανση των server, θα διοχετεύεται στα παρακείμενα κτίρια για να ανεβάσει τη θερμοκρασία τους.

Ετσι, όπως εκτιμούν οι δύο εταιρείες, οι συγκεκριμένες υπολογιστικές μονάδες θα αποτελέσουν το πιο φιλικό προς το περιβάλλον κέντρο δεδομένων που κατασκευάστηκε ποτέ, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή διαχείριση της ενέργειας που χρειάζονται αυτά τα data centre για να λειτουργήσουν. Αλλωστε, ένα μεγάλο μέρος του ρεύματος που καταναλώνουν τα data centre σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την ψύξη τους: από τις χιλιάδες κιλοβατώρες που δαπανά ένα κέντρο δεδομένων κάθε χρόνο, μόλις το 40% οφείλεται στην επεξεργασία πληροφοριών, ενώ το υπόλοιπο, περίπου, προέρχεται από τα διάφορα κλιματιστικά συστήματα τα οποία αναλαμβάνουν να διατηρήσουν τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά κυκλώματα σε σταθερή θερμοκρασία. Κατά συνέπεια, η λύση που θα εφαρμοστεί στο Ελσίνκι όχι μόνο στοχεύει θα αξιοποιεί την παραγόμενη θερμότητα –η οποία σε άλλη περίπτωση θα εκλυόταν απλώς στο περιβάλλον–, αλλά και θα εξασφαλίζει ότι αυτές οι εγκαταστάσεις θα ψύχονται κατά 80% πιο αποδοτικά απ’ ό, τι ένα συμβατικό data centre.

Τέτοιες λύσεις φαίνεται πως θα γίνουν ολοένα και πιο απαραίτητες τα επόμενα χρόνια, καθώς όλο και περισσότερο διαδίδεται η χρήση του Διαδικτύου. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως, ακόμη και σήμερα, σε χώρες όπως η Βρετανία σε αυτές τις υποδομές καταλήγει έως και το 3% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται σε εθνική κλίμακα, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται μάλιστα κατά 10% κάθε χρόνο. Γεγονός που δείχνει πως η χρήση του Διαδικτύου συμβάλλει κι αυτή στην υπερθέρμανση του πλανήτη: οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλεί η λειτουργία των ιντερνετικών υποδομών ήδη αναλογούν στο 1/3 των ρύπων από τις αεροπορικές μεταφορές. Αυτός είναι ο λόγος που, πριν καν ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συγκεκριμένου πρότζεκτ, ήδη οι δύο φινλανδικές εταιρείες προγραμματίζουν να το επεκτείνουν, εγκαθιστώντας εκατοντάδες ακόμη server κάτω από τον καθεδρικό ναό. Τότε, χίλια ακόμη γειτονικά κτίρια θα μπορούν να θερμαίνονται χάρις στο Διαδίκτυο.